Početna » NOVOSTI » Kultura » JUBILEJ “GORSKOG VIJENCA”: Font inspisan Njegošem

JUBILEJ “GORSKOG VIJENCA”: Font inspisan Njegošem

Povodom 170 godina objavljivanja prvog izdanja “Gorskog vijenca” na zgradi Ministarstva kulture postavljen je rad grafičke dizajnerke Adele Zejnilović “Font Njegoš”, koji je dio umjetničko-dizajnerskog projekta njenog magistarskog rada na Fakultetu likovnih umjetnosti “Crna Gora u pismu – od ličnog do zvaničnog”, saopšteno je iz ministarstva kulture.

“Umjetnica svoj postupak gradi u vremenu svakodnevnog nastanka novih fontova, a polazište za rad nalazi u kulturnoj istoriji, prije svega u opusu Petra II Petrovića Njegoša, donoseći kroz dizajn svojevrsnu vizuelnu interpretaciju originalnog rukopisa  “Gorskog vijenca”, koji se čuva u Njegoševom muzeju – Biljardi na Cetinju”, dodaje se u saopštenju.

Tokom svog boravka u Beču 1846. i 1847. godine, Njegoš je u štampariji jermenskog monaškog reda Mehitarista objavio svoje najveće i najznačajnije djelo “Gorski vijenac”.

“Gorski vijenac” preveden je na sve evropske jezike, kineski, japanski i esperanto. Italijanski je prvi strani jezik na koji je prevođen Gorski vijenac Petra II Petrovića Njegoša, u odlomcima iste godine kada je objavljen u Beču, dok je prvi  prijevod djela u cjelosti objavljen na njemačkom jeziku 1886. godine, takođe u Beču.

Institucije kulture, visokoškolskog obrazovanja i nauke u Crnoj Gori obilježiće  tokom ove godine nizom događaja 170 godina od objavljivanja prvog izdanja “Gorskog vijenca”.

(CdM)

Check Also

Miloradu Popoviću Njegoševa nagrada

Crnogorski književnik Milorad Popović dobitnik je Njegoševe nagrade za roman ”Čovjek baz lica”, saznaje nezvanično Antena M. ...

Amfilohije: Njegoš je u CG genicoidan, iako se samo žrtvovao za druge

U Crnoj Gori Njegoša su proglasili za genocidnog, ali to nije genocid već žrtvovanje sebe ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *