Početna » NOVOSTI » Kultura » JUBILEJ “GORSKOG VIJENCA”: Font inspisan Njegošem

JUBILEJ “GORSKOG VIJENCA”: Font inspisan Njegošem

Povodom 170 godina objavljivanja prvog izdanja “Gorskog vijenca” na zgradi Ministarstva kulture postavljen je rad grafičke dizajnerke Adele Zejnilović “Font Njegoš”, koji je dio umjetničko-dizajnerskog projekta njenog magistarskog rada na Fakultetu likovnih umjetnosti “Crna Gora u pismu – od ličnog do zvaničnog”, saopšteno je iz ministarstva kulture.

“Umjetnica svoj postupak gradi u vremenu svakodnevnog nastanka novih fontova, a polazište za rad nalazi u kulturnoj istoriji, prije svega u opusu Petra II Petrovića Njegoša, donoseći kroz dizajn svojevrsnu vizuelnu interpretaciju originalnog rukopisa  “Gorskog vijenca”, koji se čuva u Njegoševom muzeju – Biljardi na Cetinju”, dodaje se u saopštenju.

Tokom svog boravka u Beču 1846. i 1847. godine, Njegoš je u štampariji jermenskog monaškog reda Mehitarista objavio svoje najveće i najznačajnije djelo “Gorski vijenac”.

“Gorski vijenac” preveden je na sve evropske jezike, kineski, japanski i esperanto. Italijanski je prvi strani jezik na koji je prevođen Gorski vijenac Petra II Petrovića Njegoša, u odlomcima iste godine kada je objavljen u Beču, dok je prvi  prijevod djela u cjelosti objavljen na njemačkom jeziku 1886. godine, takođe u Beču.

Institucije kulture, visokoškolskog obrazovanja i nauke u Crnoj Gori obilježiće  tokom ove godine nizom događaja 170 godina od objavljivanja prvog izdanja “Gorskog vijenca”.

(CdM)

Check Also

Milo i Lidija Đukanović proslavili 30 godina braka: Evo kako su se upoznali i šta su govorili o svojoj ljubavi! (FOTO)

Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i njegova supruga Lidija proslavili su 30 godina braka, prenose ...

Dom zdravlja Podgorica obilježio 90 godina postojanja

Dom zdravlja Podgorica u petak je obilježio  90 godina postojanja, a tim povodom organizovana je ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *