UHAPŠENA KRIMINALNA GRUPA: Stamatović nije u zemlji! - Volim Podgoricu

UHAPŠENA KRIMINALNA GRUPA: Stamatović nije u zemlji!

Zbog slučaja “Melginija – Primorka”, jutros je uhapšeno 12 osoba, a lisice na ruke trebalo bi da budu stavljene i savjetniku u ambasadi Crne Gore u Briselu Predragu Stamatoviću, za koga je Specijalno tužilaštvo izdalo nalog za hapšenje. On, međutim, saznaje CdM, nije u zemlji.

Stamatović Foto: Savo Prelević/Vijesti

Među uhapšenima su vlasnik Krisma grupe Nebojša Bošković, njegova supruga Biljana Bošković, generalni sekretar zajednice opština Crne Gore Refik Bojadžić, nekadaši član borda direktora Elektroprivrede Boris Bušković, izvršni direktor preduzeća Melagonija Mile Marković.

Oni su uhapšeni po nalogu specijalnog tužilaštva, zbog spornih garancija u iznosu od četiri miliona eura.

“Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšeno je dvanaest osoba zbog osnovane sumnje da su učinili krivična djela – zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja i putem pomaganja i zloupotreba službenog položaja, izvršenih na organizovan način. Nalog za hapšenje izdat je za još tri osobe koje trenutno nijesu dostupne”, kazali su u Specijalnom tužilaštvu na čijem je čelu Milivoje Katnić.

Tužilaštvo osnovano sumnja da je početkom 2008. godine u Podgorici i Baru, formirana kriminalna grupa u cilju sticanja nezakonite dobiti, pri čemu su se, u djelovanju, koristile poslovne strukture Ministarstva finansija Crne Gore, u kojima su pojedini pripadnici kriminalne grupe obavljali službene dužnosti, kao i privredne strukture pravnih lica, u kojima su neki pripadnici kriminalne grupe obavljali poslove odgovornih lica.

“Postoji osnovana sumnja da je plan kriminalne organizacije bio da se preko dva pravna lica iz Podgorice i jednog pravnog lica iz Bara, u programiranom stečaju “Primorke“ a.d. Bar,  kupi imovina tog preduzeća pod povoljnim uslovima, koju bi odobravanjem kredita finansirala određena banka. Takođe se sumnja da je u sačinjenom biznis planu neistinito prikazano stanje i rezultati poslovanja navedenih preduzeća, kao i plan da će se krediti koristiti za oživljavanje proizvodnje u “Primorki“ i isplati obaveza radnicima koji ostaju bez posla, kako bi se izdejstvovala pomoć od Vlade Crne Gore, koja se nije koristila za namjenu za koju je data, već za otplatu kredita”, ističu u Tužilaštvu.

Naime, Vlada Crne Gore je 1. jula 2010. izdala garancije na četiri miliona eura za kredit od 14,4 miliona eura za preduzeće Melgonija Primorka.

Za kredit je založena kompletna imovina preduzeća. Sredstva kredita su usmjerena kao pokriće i obaveze za potrebe “Krisma motorsa” u iznosu od 2,77 miliona eura. “Krismi trejd” je preusmjereno 6,55 miliona, a “Primorki” 5,07 miliona eura.

Međutim, radnici nijesu isplaćeni iako je kredit bio namjenski, odnosno za servisiranje zaostalih zarada radnika, povezivanja radnog staža, izrade socijalnog programa, obaveze prema dobavljačima.

Inače, vlasnik Krizma grupe Nebojša Bošković (51), uhapšen je u aprilu prošle godine zbog sumnje da je organizator kriminalne grupe koja je računarskim prevarama prisvojila više od milion i po eura.

Prema navodima optužnice, Bošković je organizovao kriminalno udruživanje i sa Milošem Čujovićem iz Beograda. U periodu od 1. januara do septembra 2013. godine, dok se nalazio u pritvoru, Čujović se, prema stavu istražitelja, koristeći se programerskim vještinama lažno predstavljao da je vlasnik žiro računa.

On je bankarskim službenicima davao instrukcije da se sa deviznih računa otvorenih u inostranim bankama izvrši prenos novca na račune više osoba. Na taj način Bošković i Čujović su sebi pribavili 1.446.171,80 eura. Od ovog iznosa je ostalo blokirano 249.425 eura.

(www.cdm.me)

1 komentar

  1. Ima li ko iz DPS da nije debelo krao? Debelo mislim min milioni da nas je ojadio? Ovo malo po malo, ispasce da je svaki fukcioner klepio po milion minimum… Odlezace po par mjeseci cisto simbolicno, i zadrzace kesh za sebe! Fino fino, su to zamislili.. Samo nece to da ide bas kako su oni zamislili. Bice to malo drugacije. Makar u dijelu duzine kazne, treba je povecati na min 5, do 10 godina za veleizdaju- a to je kradja drzavnih miliona-Veleizdaja Crne Gore! I naravno imovina koja je stecena korupcijom i kradjom treba da bude konfiskovana, i vracena u vlasnistvo drzave!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com