“Raša Popov će nastaviti da živi širom našeg govornog carstva” - Volim Podgoricu

“Raša Popov će nastaviti da živi širom našeg govornog carstva”

Raša Pronalazač je od svake stvari mogao da napravi veliku i divnu priču, bio je najsrećniji kada je pisao.

Ovim riječima prijatelji su opisali glumca i dječijeg pisca Rašu Popova, koji je preminuo u 84. godini u Beogradu.

“Nedavno sam ostao bez mlađeg brata, a sad i bez starijeg, jer je Raša Popov meni bio stariji brat. Bila je privilegija što smo dijelili neko vrijeme sa velikim pjesnikom i pripovjedačem. Njegov intelekt nadilazio je sve što smo očekivali i čemu smo se nadali”, sa sjetom u glasu rekao je pjesnik Ljubivoje Ršumović za BKTVNews.

“Raša Popov je bio jedan od najoriginalnijih stvaralaca u Srbiji. Rođen je u Mokrinu, gdje i naš veliki Mika Antić, potiče iz Vojvodine, kao Laza Kostić, ali i mnogi naši talentovani stvaraoci, odani dobrom, pravom srpskom jeziku. Bio je cijenjen kao urednik naučnog programa, a postao je značka čuvenih “Fazona i fora”, koje traju već 30 godina. Poznat je kao Raša Pronalazač širom našeg govornog carstva, a tu ulogu mu je dodijelio moj najmlađi sin Vuk, kada je imao samo 4,5 godine”, ispričao je Ršumović.

“Bio je dobar čovjek, korektan kolega, bogobojažljiv vjernik, i skeptik u onoj mjeri u kojoj jedan intelektualac treba da bude. Imao je divan odnos s kolegama, bio je predvodnik svoje generacije”, kaže poznati pisac.

Naglasio je da Raša Popov nikada neće biti zaboravljen, a da buduće generacije neće odrastati bez njega.

“On će i dalje biti tumačen, njegove Vilinske bajke su toliko čitane da će premašiti Andersena i braću Grim, roman Mali zeleni zamijeniće avanturističke romane. Njegove pjesme su originalne i u duhu poruke čuvenog pjesnika Tagorea, koji je rekao: “Vatru u pjesme ili pjesme u vatru”. Rašine pjesme su pune stvaralačke vatre”, rekao je Ršumović.

Čuveni televizijski voditelj i muzičar Minja Subota nije krio tugu zbog smrti čuvenog pisca i glumca, a za BKTVNews kaže da je Raša Popov bio izuzetno obrazovan i mudar čovjek, a da je srpsko stvaralaštvo mnogo izgubilo.

“Želio je o svemu da sazna što više. Djeca su ga obožavala. Sjećam se, kada sam ga najavljivao i kada je izlazio na binu, djeca bi uvijek uzvikivala “Raša, Raša!” Bio je omiljena ličnost među djecom i uvijek im se obraćao toplim riječima. Bio je duhovit, i djeca su obožavala i obožavaju njegove pjesme, koje su uvijek s poukama”, istakao je Subota.

On je rekao da će na Rašu Ponalazača ostati vječna uspomena, a njegova djela će se uvijek čitati.

“U posljednje vrijeme mi se hvalio da je počeo opet da piše, i bio je veoma srećan zbog toga. Čini mi se da je bio najsrećniji kada je pisao. Mnogo ga je pogodila smrt supruge, a pisanje je bilo nešto što je unosilo svjetlost u njegov život”, kaže Subota, naglasivši da se likovi, kao što je bio Popov ne stvaraju brzo.

“On je bio omiljena ličnost koja je do djece, ali i odraslih doprla kroz radio, televiziju, udžbenike, rijetko ko će uspjeti da postigne barem dio onoga što je Raša”, zaključio je Subota.

Pjesnik za djecu Mošo Odalović istakao je za Tanjug da je Raša Popov bio dragocjen, neponovljiv, zagonetkar, odgonetkar, dosjetkar, znalac mnogih tajni.

“Na književnim putovankama – ma kud krenuli, gdje god stigli – dopričao bi nam ono što nismo znali o tom kraju i tamošnjim tajnama. Što više drugovasmo, naša su neznanja bivala sve vidljivija. Posvećen djetinjstvu i svijetu djeteta, tek s Rašom bili smo i “neprekidna svježina” i “čuđenje u svijetu”. Svojom bajkovitom pojavom, bezazlenim licem, pa i alarmantnim glasom – očas bi se snašao međ radoznalim, krupnookim derištima, a sebi sasvim ravnopravnim. Na to su pristajali i uspijevali samo bogomdani, kakav nam bješe Radivoj Raša Popov”, kazao je Odalović.

(BKTVNews)

2 komentara

  1. Good ? I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com