Ruski ambasador: Za Zapadni Balkan uvijek postoji alternativa Evropi - Volim Podgoricu

Ruski ambasador: Za Zapadni Balkan uvijek postoji alternativa Evropi

Ruski ambasador pri EU Vladimir Čižov izjavio je da za zemlje Zapadnog Balkana uvijek postoji alternativa evroatlantskim integracijama, prenosi b92.

On, međutim, nije konkretno rekao šta Rusija može da ponudi tim državama, u zamjenu za evrointegracije.

Čižov je juče u razgovoru s odabranim novinarima podržao makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova koji ne želi da da mandat lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoranu (SDSM) Zaevu iako on raspolaže dovoljnim brojem poslanika za izbor vlade, prenio je briselski portal Euraktiv.

Kada su ga pitali kakvu prednost Rusija ima u Makedoniji u odnosu na Zapad, što podrazumijeva i finansiranje iz EU, Čižov je rekao da “uvijek postoji alternativa evroatlantskoj integraciji”.

“Šta Rusija može da ponudi? Naravno, uvijek postoji alternativa evroatlanskoj integraciji, kao što neke zemlje razmišljaju, dok neke ne. Ali naravno, neću reći da je evroatlantski put jedini dostupan zemljama Balkana ili bilo kojim drugim”, rekao je on.

Čižov je rekao da se Rusija za razliku od SAD i EU ne miješa u političku krizu u Makedoniji i dodao on misli da treba da budu održani novi izbori, što traži i VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog koji ne želi da prepusti vlast novoj većini u parlamentu.

“Vjerujemo da je krajni cilj da se Makedonija sačuva kao jedinstvena zemlja, da se sačuva njen ustav i dopusti političkim snagama da se dogovore kako dalje”, rekao je ruski ambasador.

Čižov je rekao da Tiranska platforma o kojoj su se dogovorile albanske partije u Makedoniji i prihvatio SDSM ide mnogo dalje od Ohridskog sporazuma kojim je okončan sukob albanskih pobunjenika i makedonskih snaga i kojim je postavljen okvir za poboljšanje prava albanske manjine.

SDSM i albanske partije tvrde da u Tiranskoj platformi nema ničeg spornog.

Ruski ambasador pri EU rekao je da je Tiranska platforma “protivna ustavnom poretku u Makedoniji” što može biti “štetno za zemlju”.

Čižov je rekao da je izbor Talata Džaferija za predsjednika Sobranja “jasno kršenje” zakona i pravila makedonskog parlamenta. Dodao je da Džaferi, koji je bio ministar odbrane u vladi Nikole Gruevskog, “ima dugu istoriju učešća u oružanim aktivnostima u zemlji”.

On je rekao da podrška EU izboru Džafarija ne pomaže smirivanju tenzija, dodajući da se ne može “izaći iz političke krize uništavanjem stubova zemlje” što je, prema njegovim riječima, viđeno na mnogim drugim mjestima.

“Balkan je zarazna bolest”, dodao je Čižov.

1 komentar

  1. I believe that avoiding processed foods is the first step to lose weight. They will taste great, but highly processed foods currently have very little vitamins and minerals, making you eat more just to have enough vigor to get throughout the day. In case you are constantly eating these foods, changing to grain and other complex carbohydrates will aid you to have more vigor while having less. Thanks alot : ) for your blog post.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com