Mandić i Knežević u Moskvi i o predsjedničkim izborima - Volim Podgoricu

Mandić i Knežević u Moskvi i o predsjedničkim izborima

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević otputovali su juče sa tivatskog aerodroma u iznenadnu posjetu Moskvi, saznaje Pobjeda.

Povod za novu posjetu Rusiji su prema pouzdanim saznanjima Pobjede konsultacije sa izvršnom i parlamentarnom vlasti u Moskvi o nizu pitanja uključujući i o predsjedničkim izborima u Crnoj Gori.

“Osim nastavka uobičajenih konsultacija o regionalnim i domaćim pitanjima, ekonomskoj saradnji, povod posjete su i predsjednički izbori u Crnoj Gori”, rekao je izvor Pobjede.

Za sada nije poznato sa kim bi Mandić i Knežević trebalo da se sastanu u Moskvi i na kojem nivou je dogovorena nova iznenadna posjeta.

Knežević je u sedmodnevnoj posjeti Moskvi boravio i prošle nedjelje kada je prisustvovao paradi u povodom Dana pobjede nad fašizmom.

Nova Posjeta Kneževića i Mandića Moskvi dolazi svega nekoliko dana nakon izjave bliskog Putinovog saveznika i visokog funkcionera Jedinstvene Rusije Sergeja Željeznjaka da bi opozicija u Crnoj Gori trebalo da ima jedinstvenog predsjedničkog kandidata.

Željeznjak, poznat po ekstremističkim stavovima, po pravilu uvijek podržava sve inicijative Mandića i Kneževića koje uključuju jedinstveno djelovanje opozicije. Železnjak je u tekstu, koji je objavila “Ruska reč“ a prenio portal IN4S, u ponedjeljak naveo da je američki diplomata Hojt Brajan Ji i prošle godine uoči parlamentarnih izbora u prostorijama američke ambasade u Podgorici „pritiskao“ opozicione lidere.

“Gospodin Ji je pokušavao da sastavi postizbornu koaliciju Đukanovića i nekih opozicionih partija. Takva akcija SAD izazvala je ogorčenje opozicio ne javnosti i dovela do adekvatnih postupaka vodećih opozicionih stranaka i njihove zajedničke platforme. Bojkot Skupštine, zahtijevanje vanrednih parlamentarnih, predsjedničkih i lokalnih izbora, kao i isticanje zajedničkog predsjedničkog kandidata, moglo bi da obezbijedi promjenu režima u Crnoj Gori”, naveo je Željeznjak u svojim preporukama opoziciji.

Odredba o zajedničkom opozicionom predsjedničkom kandidatu je sastavni dio platforme Demokratskog fronta koji je ponuđen ostatku opozicije, na koji DF čeka odgovor već mjesecima.

Predsjednički izbori bi trebalo da budu održani u prvoj polovini naredne godine.

Moguće kandidature Bečića, Krivokapića, Abazovića…

Od lidera opozicije karte je do sada jedino otvorio lider Demokarata Aleksa Bečič koji je indirektno najavio kandidaturu na predsjedničkim izborima izjavom da će “ispoštovati stavove svojih partijskih organa“.

Unutar Socijaldemokratske partije i Građanskog pokreta URA intenzivno razgovara o kandidaturama predsjednika tih stranaka Ranka Krivokapića i Dritana Abazovića.

No, sudeći prema približavanju dvije partije, koje su koaliciono nastupale na izborima u Herceg Novom, moguće je da će se voditi razgovori o jednom kandidatu. Lider SDP-a Krivokapić računa i na podršku nekih zapadnih krugova.

Predsjedničkog kandidata sigurno će imati i Demokratski front ali tek treba da se vidi da li će to biti neko od lidera , što je vjerovatnije, neka nestranačka ličnost.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com