Kreće velika turneja FA ”Crna Gora” Montenegro - Volim Podgoricu

Kreće velika turneja FA ”Crna Gora” Montenegro

FA ”Crna Gora” za nekoliko dana kreće na veliku turneju koja će trajati 27 dana. Prošle godine naš ansambl imao je veliku turneju od 17 dana u Njemačkoj, Luksemburgu i Poljskoj, dok godinu ranije imao turneju od 23 dana gdje smo imali nastupe širom Francuske, Španije i Portugala.
 
U srijedu članovi prvog ansambla uputiće se najvećem takmičarskom festivalu koji se održava u Istanbulu i gdje će sa preko 30 zemalja širom svijeta imati mogućnost predstaviti našu bogatu i prekrasnu traidiciju. Nadamo se da će ansambl imati zapažen uspjeh. 
 
 
 
 
 
Ansambl će u toku deset dana, koliko traje takmičarski festival, predstaviti naše igre, običaje i pjesme široj publici u Turskoj dok će najvažniji nastup imati u velikom amfiteatru u Istanbulu, gdje ce stručni žiri koji dolazi iz svih krajeva svijeta, ocijeniti sve učesnike. 
 
U toku ovog putovanja ansambl će imati jednodnevni izlet u grčkom gradu Kavala, u kojem će se najvjerovatnije održati nastup sa ansamblom koji smo upoznali u Holandiji prije četiri godine.
 
Odmah nakon tog festivala ansambl nastavlja putovanje i uzima učešće na jednom od najstarijih festivala u svijetu, na 62-om festivalu folklora u Rodezu (Francuskoj). Treba istaći, da je ansambl prije tri godine takođe učestovao i dobio sjajne ocjene od uprave festivala.
 
”Iako je propozicija festivala da tek svake četvrte godine može doći neki ansambl iz iste države, mi smo ove godine ”porušili”  pravilo i dobili poziv.” – izjavio je predsjednik društva Sreten Kaluđerović. Oni će sa još 15 ansambala predstavljati svoju bogatu kulturnu baštinu. Nakon toga ansambl uzeće učešće na još jednom CIOFF-ovom festivalu u Francuskoj, u omalenom gradu Sankeru. 
 
 
 
 
Ansambl je imao već pet turneja ove godine.
 
Naime prvi ansambl je početkom maja mjeseca bio dio velikog događaja Dana državnosti Crne Gore, koji je organizovala naša dijaspora i L'Association Montenegro, u svjetskoj metropoli – u Parizu. ”Mi se uvjek rado odaziva ovakvim pozivima, pa smo tako prošle godine takođe bili dio Dana državnosti u UAE, gdje je naša ambasada u Abu Dabiju organizovala prijem u hotelu Hilton.” – rekao je umjetnički rukovodolac Gavro Kaluđerović. Već krajem maja ansambl je učestvovao je na XX festivalu u Rumuniji.
 
Naši najmanji takođe su imali svoje putovanje ove godine.
 
Oni su krajem juna učestvovali na 37-om dječjem festivalu folklora u Poljskoj, dok je drugi dio pionirskog ansambla učestvovao na 12-om festivalu folklora u Ohridu.
 
Naši omladinci dobili su poziv za učešće na festivalu folklora u Slovačkoj koji je uslijedio poslije prošlogodišnjeg osvajanja II mjesta na 40-om folklornom festivalu u Poljskoj gdje je konkurisalo 80 zemalja širom svijeta.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com