Deset kompanija CBCG duguje preko 82 miliona eura - Volim Podgoricu

Deset kompanija CBCG duguje preko 82 miliona eura

  

Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 3.460 ih je na evidenciji Centralne banke, a ne nalaze se u Centralnom registru privrednih subjekata, pišu Dnevne novine.

 

Zanimljivo, deset najvećih dužnika zajedno duguju čak 82 miliona eura. Listu najvećih dužnika, sa dugom od 11,4 miliona eura predvodi podgorička kompanija Barać, čiji je račun u blokadi već skoro devet godina.

Na drugom mjestu nalazi se firma Slobšar&cok, koja duguje 10,5 miliona eura, a račun joj je blokiran 2.579 dana.

Treće mjesto sa dugom od 8,9 miliona eura i blokadom računa od nepunih godinu i po zauzima doo za proizvodnju, saobraćaj i trgovinu Rokšped.

Slijede firma Begrad koja državi duguje 8,5 miliona eura, zatim doo Maestral inženjering sa dugom od 7,7 miliona, te kompanija Ave Maria Koljčević čiji je račun blokiran na 7,6 miliona eura.

Na sedmom mjestu nalazi se doo W. Morgan, na osmom doo Montri, zatim na devetom podgorička kompanija Provladex i desetom firma Comunity.

U skladu sa Zakonom o platnom prometu, obaveza Centralna banka Crne Gore objavljuje podatke u vezi sa postupkom prinudne naplate i to nazive kompanija, odnosno preduzetnika, njihove matične brojeve, iznose blokade računa i broj dana neprekidnog trajanja blokade.

Iz CBCG su objasnili da se matični brojevi za preduzetnike ne objavljuju, jer se u Centralnom registru transakcionih računa Centralne banke, oni vode po jedinstvenom matičnom broju građana, čije objavljivanje nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Podatke CBCG objavljuje jednom mjesečno na internet stranici, prvog radnog dana po isteku mjeseca, sa presjekom stanja na posljednji dan u mjesecu, po azbučnom redu naziva preduzeća i preduzetnika.

U periodu od jula 2012, kada je CBCG počela da objavljuje podatke, do 9. januara 2014. godine, podaci su objavljivani u skladu sa tada važećim zakonom o platnom prometu u zemlji i to za kompanije, odnosno preduzetnike kada je blokada računa iznosila više od 10.000 eura u neprekidnom trajanju više od 30 dana.

Dnevne novine

3 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com