NOVI ZAKON O RADU: Ako vam je POSLODAVAC DUŽAN obratite pažnju na ovaj predlog! - Volim Podgoricu

NOVI ZAKON O RADU: Ako vam je POSLODAVAC DUŽAN obratite pažnju na ovaj predlog!

Ministarstvo rada otvorilo je juče javnu raspravu o Nacrtu zakona o radu, koja će trajati najmanje 40 dana, odnosno do polovine septembra.

Novi zakon propisuje da će nakon četiri godine zastarijevati sva potraživanja iz radnog odnosa, piše Pobjeda.

Zakonom o radu iz 2008. godine bilo je propisano da ta potraživanja ne zastarijevaju. Ta je odredba bila prihvaćena prije svega zbog visokog duga radnicima za poreze i doprinose, što direktno utiče na visinu penzija.

Druga izmjena je produžavanje roka trajanja ugovora na određeno vrijeme na tri godine.

U Nacrtu novog zakonskog teksta se navodi da u te tri godine ulazi i vrijeme koje je zaposleni bio privremeno ustupljen kod poslodavca preko agencije za ustupanje zaposlenih. Kako je Nacrtom novog zakona propisano i pravo poslodavca da radnika najduže pola godine drži na probnom radu, period za zasnivanje stalnog radnog odnosa produžen je na tri i po godine.

Predstavnik Unije slobodnih sindikata Zvonko Pavićević je izjavio da su izuzetno nezadovoljni što su ove odredbe uvrštene u Nacrt zakona i naglasio da će, ukoliko se ove odredbe zadrže i u prijedlogu zakona, pokušati da djeluju amandmanima preko poslaničkih klubova.

Novina je i određivanje minimalne cijene rada. To će sada raditi Vlada jednom godišnje. Ostala je odredba da minimalac ne može biti niži od 30 odsto prosječne zarade.

Nacrtom zakona se uvodi i preraspodjela radnog vremena, koja omogućava poslodavcima koji se bave sezonskim poslovima da ga prilagode svojim potrebama. Tako je moguće, na primjer, da radna sedmica u sezoni bude 60, umjesto 40 sati, a da se to ne vodi kao prekovremeni rad.

(Pobjeda)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com