Home / ŽIVOT + / Duhovnost / PRIPREMITE SE, DANAS JE PETAK 13: Broju trinaest pripisuje da donosi nesreću još od BIBLIJSKIH VREMENA

PRIPREMITE SE, DANAS JE PETAK 13: Broju trinaest pripisuje da donosi nesreću još od BIBLIJSKIH VREMENA

Za Judu, koji je izdao Isusa Hrista, tvrdi se da je bio 13. gost na poslednjoj večeri pa se čak i danas smatra da nije dobro biti trinaesti gost za stolom.

Na Zapadu, neki čak idu tako daleko da na mjesto br. 13 posade lutku ili plišanog medu kako bi se razbila loša karma najnesrećnijeg broja. U skandinavskoj mitologiji, jednu važnu večeru za bogove pokvario je 13. gost, po imenu Loki i zbog toga je čitavim svijetom zavladao mrak.

Praznovjerje u vezi s brojem 13 vrlo su rasprostranjene i danas – u nekim hotelima ne postoji soba s tim brojem, mnoge visoke zgrade “nemaju” 13. sprat već “skačemo” direktno s 12. na 14. a u nekim aviokompanijama su riješili da izbace pločicu s nesrećnim brojem sa reda sjedišta na kojem bi trebalo da stoji.

 

Već stotinama godina se vjeruje da je petak najnesrećniji dan u godini. U slavnim “Kenterberijskim pričama” Džefrija Čosera, napisanim u XIV veku, piše “a u petak se sruči sva nesreća”.

U Velikoj Britaniji, petak je dugo bio “dan za vješanje” jer se upravo na taj dan vršila egzekucija svih osuđenih na smrt.

Na Veliki petak razapet je Isus Hrist, ali se u mnogim zemljama vjeruje da rođene na taj dan prati velika sreća.

Upravo zbog te svete veze s petkom, mornari će često krenuti na duga putovanja upravo na kraju nedelje.

Verovali ili ne, kombinacija petka i 13. dana u mjesecu se od relativno skoro smatra simbolom velike nesreće.

 

Ta vrsta praznovjerice datira od prije stotinak godina, a postoji čak i naziv za tu vrstu fobije – paraskevidekatriafobia.

Koliko se broj 13 smatra baksuznim govori i činjenica da mnogi svjetski aerodromi nemaju piste, izlaze, niti sjedišta u avionu pod tim brojem.

U mnogim bolnicama često ne postoji soba broj 13, a u Firenci kuće koje se nalaze između brojeva 12 i 14 označene su brojem 12 i po.

U holandskom gradu Utrehtu, na železničkoj stanici, ne postoji peron sa brojem 13, kao ni automobil sa tim brojem u Formuli 1. Uklonjen je pošto su dva vozača bolida broj 13 poginula u udesima.

 

Mnogi trideskafobi upiru prstom i u neuspjelu misiju svemirske letilice Apolo 13. Više od 80 odsto svjetskih nebodera nema 13. sprat, dok se u nekim zemljama kao što su Amerika i Kanada, sprat označava kao 12a.

Check Also

ZA OSTVARENJE NAJVEĆE ŽELJE SVI TREBA DA URADE JEDNU STVAR: Danas je praznik čuda Svetog arhangela Mihaila

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *