Evo kada počinje zimsko računanje vremena - Volim Podgoricu

Evo kada počinje zimsko računanje vremena

Ponovno se bliži trenutak kada se Evropljani pitaju da li treba sat pomjeriti unapred ili unazad. I ponovno stručnjaci dovode u pitanje takvu praksu ukazujući na zdravstvene rizike i ekonomsku štetu.

Ali, šta god mislili o tome bliži se vrijeme za pomjeranje kazaljki.

Zimsko računanje vremena počinje u nedelju, 29. oktobra u 3.00 sata ujutru pomjeranjem kazaljki za jedan sat unazad.

Zimsko računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u martu, kada počinje ljetnje računanje vremena.

Pomeranje vremena se obavlja u noći između subote i nedelje, da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo.

Inače, prelazak na ljetnje i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježeno 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope radi uštede energije.

Tokom poslednjeg vijeka, model pomjeranja kazaljki na satu prihvatla je cijela Evropa i Sjeverna Amerika, dok je u ostalim djelovima svijeta ljetnje računanje vremena poznato samo u nekoliko zemalja poput Irana, Mongolije, Brazila ili Namibije.

Do prije nekog vremena ljetnje računanje vremena sprovodila je i Rusija, ali odlukom Vladimira Putina to je ukinuto. Turska je od prošle godine uvela stalno ljetnje računanje vremena i za razliku od ranijih godina neće primjenjivati vraćanje kazaljki na satovima u skladu sa zimskim računanjem.

3 komentara

  1. The following time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I imply, I do know it was my option to read, however I really thought youd have one thing attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you might fix in case you werent too busy in search of attention.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com