Na računu bivše ministarke 92.000 eura - Volim Podgoricu

Na računu bivše ministarke 92.000 eura

Am­ba­sa­dor­ka Cr­ne Go­re u Ita­li­ji Sa­nja Vla­ho­vić pri­ja­vi­la je Agen­ci­ji za spre­ča­va­nje ko­rup­ci­je (ASK) ušte­đe­vi­nu od 92.000 eura. Vlahovićeva je za „Dan” ka­za­la da je taj iz­nos ste­kla pro­da­jom ne­kret­ni­ne.

U po­sled­njem imo­vin­skom kar­to­nu Vla­ho­vi­će­ve, ko­ji je pre­da­la Agen­ci­ji na­kon stu­pa­nja na du­žnost di­plo­mat­skog pred­stav­ni­ka Cr­ne Go­re u Ri­mu, biv­ša mi­ni­star­ka na­u­ke je pri­ja­vi­la da je oro­či­la 50.000 eura, dok na te­ku­ćem ra­ču­nu ima 42.000 eura.
Vla­ho­vi­će­va je sa­op­šti­la da je pro­da­ja ne­kret­ni­ne osnov sti­ca­nja nov­ca, po­ja­sniv­ši da se ra­di o sta­nu od 125 kva­dra­ta, ko­ji je ra­ni­je pri­ja­vlji­va­la u svo­jim imo­vin­skim kar­to­ni­ma.
– Ra­di se o toj ne­kret­ni­ni, za ko­ju je di­je­lom svo­je­vre­me­no upo­tre­bljen i kre­dit ko­ji sam pri­ja­vi­la – sa­op­šti­la je Vla­ho­vi­će­va za „Dan”.
Ona je pri­ja­vi­la da se 16. ma­ja 2012. go­di­ne kre­dit­no za­du­ži­la na iz­nos od 140.000 eura. Vla­ho­vi­će­va mje­seč­no iz­dva­ja 1.006 eura kao ra­tu za taj kre­dit.
U iz­vje­šta­ju ko­ji je pod­ni­je­la u sep­tem­bru ove go­di­ne, stu­pa­njem na no­vu du­žnost, Vla­ho­vi­će­va je na­ve­la da joj je pla­ta od ja­nu­a­ra do ju­na iz­no­si­la po 1.608 eura, dok je u ju­lu i av­gu­stu pri­mi­la po 1.514 eura.

Sa Uni­ver­zi­te­ta je u fe­bru­a­ru, mar­tu, apri­lu i ma­ju za­ra­di­la po 285 eura.
Kao mi­ni­star na­u­ke ima­la je pla­tu od oko 1.700 eura, dok je u na­uč­no obra­zov­nim in­sti­tu­ci­ja­ma la­ni mje­seč­no za­ra­đi­va­la po 495 eura.
Vla­ho­vi­će­va ima dva auto­mo­bi­la – „mer­ce­de­su ML” iz 2008. i „to­jo­ta RAV 4” iz 2007. go­di­ne, ko­je je ste­kla ku­po­vi­nom.
Pro­tiv Vla­ho­vi­će­ve je ra­ni­je Cen­tar za gra­đan­sko obra­zo­va­nje (CGO) pod­nio kri­vič­nu pri­ja­vu Vr­hov­nom dr­žav­nom tu­ži­la­štvu, zbog sum­nje da je po­či­ni­la kri­vič­no dje­lo neo­vla­šće­no is­ko­ri­šća­va­nje autor­skog dje­la i pre­va­re. Pri­ja­vom je sum­nji­če­na da je neo­vla­šće­no, is­ko­ri­šća­va­ju­ći tu­đa autor­ska dje­la i sta­vlja­ju­ći ih u prav­ni pro­met na vi­so­ko­škol­skim usta­no­va­ma, pod tu­đim ime­nom, u vi­du di­plom­skih, ma­gi­star­skih i dok­tor­skih ra­do­va, ima­la na­mje­ru da za se­be i dru­ga li­ca pri­ba­vi pro­tiv­prav­nu imo­vin­sku i dru­gu ko­rist.

– Pred­met­no kri­vič­no dje­lo bi­lo je mo­gu­će iz­vr­ši­ti sa­mo uz ko­ri­šće­nje sup­til­nih, per­fid­nih i umi­šljaj­nih rad­nji pre­va­re, ko­je su do­pri­ni­je­le do­vo­đe­nju u za­blu­du i odr­ža­va­nju u za­blu­di li­ca ovla­šće­nih za utvr­đi­va­nje re­le­vant­no­sti pred­met­nih ra­do­va, pro­iz­vo­de­ći ne­mjer­lji­vu šte­tu jav­nom in­te­re­su Cr­ne Go­re – pi­še u kri­vič­noj pri­ja­vi pro­tiv Vla­ho­vi­će­ve.
Vla­ho­vi­će­va je op­tu­ži­va­na da je pre­pi­sa­la go­to­vo ci­je­lo pr­vo po­gla­vlje u ra­du „Kon­ku­rent­nost de­sti­na­ci­ja u mo­der­nom tu­ri­zmu” pod na­zi­vom „De­sti­na­ci­je – in­te­gri­sa­no is­ku­stvo za tu­ri­ste”. Ona je op­tu­ži­va­na da je pla­gi­ra­la na­uč­ni rad Di­mi­tro­sa Bu­ha­li­sa, pro­fe­so­ra na Vest­min­ster­skom uni­ver­zi­te­tu u Ve­li­koj Bri­ta­ni­ji.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com