Home / NOVOSTI / Društvo / Uporedili smo cijene ležaljki u Grčkoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Španiji, Kipru i Turskoj: Evo gdje ćete proći najjeftinije (FOTO)

Uporedili smo cijene ležaljki u Grčkoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Španiji, Kipru i Turskoj: Evo gdje ćete proći najjeftinije (FOTO)

Sezona godišnjih odmora uveliko je počela, a samim tim i potraga za idealnim mjestom za relaksaciju, uživanje ili provod. Prva asocijacija vam je naravno – more. Ipak, ono što turiste pored smještaja dodatno brine je i cijene iznajmljivanja ležaljki koja je na pojedinim plažama veoma visoka.

Prosječnom turisti kome je na ljetovanju veliki izdatak svakodnevno iznajmljivanje ležaljki od 7 evra djelovaće šokantno da na jednoj plaži u Grčkoj zakup ležaljke i suncobrana košta između 300 i 500 evra, a slična mjesta postoje i u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Ipak, nije sve tako crno.

 

CRNA GORA

Deset dana sunčanja na ležaljkama Svetog Stefana, Maestrala i Kraljičine plaže košta i do 1.200 evra, pošto Crnogorci za par ležaljki traže i do 120 evra. U zavisnosti od plaže za koju se turisti odluče, komplet ležaljki u Crnoj Gori platiće od 10 do čak 120 evra. “Obične” turiste, one koji nisu gosti hotela kompanije “Adrijatik propertis” grčkog biznismena Petrosa Statisa, na Kraljičinoj plaži dočekaće katanac na metar i po visokoj ogradi.

Sa druge strane, na Kraljevoj plaži stoji natpis: “Korišćenje kompleta za plažu je obavezno. Svaka osoba koja ne poštuje pravila plaže biće procesuirana”. A cena je 120 evra za dve ležaljke. Istina, na Svetom Stefanu je nešto jeftinije – tričavih 100 evra. Turistima bi valjda trebalo da znači to što za taj novac “besplatno” dobijaju flašu vode i tanjir voća.

Kraljičina plaža, Crna Gora Foto: Wikipedia/BokicaK

Korišćenje plažnog mobilijara je obavezno i na hotelskoj plaži u Pržnu ispod “Maestrala”, set suncobran i ležaljke, koštaju “samo” 50 evra. Turisti koji ljeto provode u Crnoj Gori žale se što na većini plaža nemaju prostora za peškir, jer ih na taj način crnogorski ugostitelji primoravaju da plate njihove paprene cijene.

Kod komšija će najjeftinije proći oni koji mobilijar zakupe u kafićima u Bečićima, Rafailovićima i Sutomoru, koji će morati da izdvoje od 10 do 15 evra za par ležaljki, posle njih slijede Herceg Novi, Budva, Kamenovo, Ploče i Jaz, sa cenom ležaljki do 20 evra.

Cena za dve ležaljke i suncobran

Kraljičina plaža – 120 evra

Sveti Stefan – 100 evra

Maestral – 50 evra

Kamenovo, Ploče, Jaz – 20 evra

Budva, Bečići – 10 do 15 evra

Rafailovići, Sutomore – 10 evra

GRČKA 

U velikom delu Grčke ležaljka se i dalje dobija po ceni pića. Na većini plaža se do nedavno primenjivao isti princip korišćenja ležaljki i suncobrana iz lokalnih kafića. A to znači da je obično potrebno naručiti jedno ili dva pića, što praktično rečeno znači da ćete platiti oko 4-5 evra dnevno, da biste dobili na korišćenje suncobran i dve ležaljke.

Međutim od nedavno to pravilo je promenjeno, pa se može desiti da vam u određenim barovima na plaži zatraže da komplet platite posebno, kao na primer na Mermernoj plaži gde dve ležaljke i suncobran iznose 12 evra, a piće se naplaćuje posebno.

Mermerna plaž, Grčka Foto: goodfreephotos.com

Ipak, nemojte da ova informacija bude nešto što treba posebno da vas brine, jer se ova pravila bukvalno menjaju iz sezone u sezonu, a mogu se takođe menjati i zavisno od perioda godine.

Na ostrvu Mikonos zakup ležaljke i suncobrana košta 120 evra bez uključenog pića, a dobija se na korišćenje jedan peškir. Međutim pripadnike džet seta koji žele da rezervišu prvi red pored mora ovo zadovoljstvo će koštati između 300 i 500 evra. Inače, u cenu je uključena samo jedna ležaljka sa suncobranom.

VIDEO: Ribice se igraju na plaži

HRVATSKA 

Plaža Bonj na ostrvu Hvar uvrštena je na listu 20 najboljih plaža u Evropi, a nalazi se u sastavu hotelskog kompleksa. Plažu krase terase od belog kamena izgrađene 1930. godine, šatori za masaže, restoran i bar.

Iznajmljivanje dve ležaljke na doku koštaju 106 evra dok baldahin uz koji se dobije i flaša vina košta 213 evra. Na ovoj plaži može da se iznajmi i privatni ponton za najviše šest osoba koji podrazumeva baldahin, 4 ležaljke, stočić, flašu šampanjca, a za ovo zadovoljstvo treba izdvojiti 387 evra.

Plaža Bonj Hrvatska Foto: flickr/Eduard Mocanu

Ukoliko ogladnite, paste i salate koštaju oko 25 evra, dok je za glavno jelo potrebno da izdvojiti do 95 evra. Kokteli koštaju oko 10 evra.

Na većini hrvatskih plaža iznajmljivanje ležaljke je oko 3,5 evra, a suncobrana 3 evra, a ta se cena penje i do 7 evra, zavisno od lokacije.

KIPAR

Za dve ležaljke i jedan suncobran na Kipru ćete morati da odvojite oko 7,5 evra, slično južnim grčkim ostrvima.

Na pojedinim plažama se ležaljke ne naplaćuju, tj. primenjen je grčki princip – naručivanje pića na svaka 3 sata.

TURSKA 

Ono što letovanje u Turskoj najviše razlikuje od letovanja u Grčkoj to je što većina aranžmana nudi odsedanje u hotelima i to sa “all inclusive” programom.

Dakle, vrlo verovatno nećete morati da plaćate ležaljke i suncobran. Ipak, ako se ne odlučite za tu varijantu odsedanja, iznajmljivanje će vas koštati od 7 – 10 evra, u zavisnosti od plaže na koju idete.

Antalija, Turska Foto: Wikipedia/Nize

ŠPANIJA

Mogu se iznajmiti ležaljke i suncobrani po ceni od 6 eura po komadu. Mnogo je onih koji suncobrane kupuju u nekoj od prodavnica, pa iznajmljuju samo ležaljke, ili čak ni to.

Plaže u celoj Španiji su javne površine, tako da možete doneti svoje suncobrane, ležaljke i sve što poželite. Mnogi smatraju da nema smisla trošiti novac na to, kada možete kupiti suncobran za 12 evra i koristiti ga dok ste na letovanju.

Prema rečima turista, na pojedinim plažama cena iznajmljivanja dve ležaljke i suncobrana je oko 15 evra.

Check Also

UDES U PODGORICI: Dvoje teže povrijeđenih, van životne opanosti

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *