Najčudnija priča o PATRIJARHU PAVLU: Jedne cipele nije godinama skidao, a kad su ga pitali gdje ih je kupio – DUŠA NAS JE ZABOLJELA! - Volim Podgoricu

Najčudnija priča o PATRIJARHU PAVLU: Jedne cipele nije godinama skidao, a kad su ga pitali gdje ih je kupio – DUŠA NAS JE ZABOLJELA!

Priče iz života Patrijarha Pavla mogu da budu životne lekcije mnogima od nas.

Opšte je poznata činjenica da je patrijarh išao svuda pješke, a onda kad nije mogao, koristio je autobus. I uvijek je bio u istim cipelama. U svešteničkim krugovima dugo će se prepričavati kako je patrijarh Pavle imao lijepe cipele – lake, udobne i besprekorno sjajne.

– Jeste – osmjehivao se patrijarh Pavle kada su ga pitali za cipele – Udobne su, mogu u njima dugo da pješačim.

 

– Gdje ste ih kupili?

– Eh, kupio! – rekao jednom prilikom i odmahnuo rukom kao da je stavio tačku na razgovor.

Te cipele su, u stvari, nekad bile ženske čizme – patrijarh ih je našao bačene, blizu kuće svoje sestre. Zagledao ih, prevrtao, vidio da su stare i očuvane. Posle nekoliko dana u svojoj maloj radionici načinio je sebi dobre cipele.

 

Patrijarh Pavle je bio veoma cjenjen zbog svoje skromnosti i mudrosti. Nije mu bilo ispod časti da šije ili da popravlja prozore. Sjećanje na ovog neobičnog, blagog čovjeka, koji je bio istovremeno i intelektualac i zanatlija, ostalo je živo i pet godina nakon njegove smrti.

Dok su mnogi kupovali luksuzne automobile, on je svuda išao pješke ili javnim gradskim prevozom. I to u cipelama koje je sam pravio, ali i popravljao.

 

Priča kaže da ga je obućarskom zanatu naučio neki čojvek koji je popravljao cipele u blizini Patrijaršije, a neki kažu da je zanat “pendžetiranja đona” naučio u manastirima.

Jednog dana je vidio vozača ispred patrijaršije kako mjenja gumu i zatražio da mu pozajmi parče od gume koju je čovjek namjeravao da baci. Od te gume je izrezao kalup i tako zakrpio svoje cipele.

Slične Objave

Preporučujemo
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com