Home / ŽIVOT + / Duhovnost / DŽABA POSTIMO AKO SMO BIJESNI! Ovako treba da se ponaša PRAVI VJERNIK! Evo kako da OČISTIMO DUŠU I TIJELO

DŽABA POSTIMO AKO SMO BIJESNI! Ovako treba da se ponaša PRAVI VJERNIK! Evo kako da OČISTIMO DUŠU I TIJELO

Božićni, jedan od četiri velika godišnja posta, počeo je danas i zaršava se na Božić, 7. januara.

Tih 40 dana svaki pravi vjernik treba da iskoristi za pročišćenje i tijela i duše, ali su mnogi ljudi skloni da taj period iskoriste kao svojevrsnu dijetu, bez preteranog udubljivanja u to šta post zapravo znači.

Post je, zapravo, vrijeme kada čovjek pronalazi mjeru u svemu, izražava zahvalnost Bogu, pronalazi mir i suzdržava se od loših misli i djela. Vrijeme posta treba da nauči čovjeka suzdržavanju, ali ne samo od masne hrane, već i od zlobe, uvreda, bijesa i svakog onog ponašnja koje ne treba da bude svojstveno pravom hrišćaninu.

Prema pravilima posta i prema riječima Svetog Jovana Zlatoustog, tjelesni post ne treba koristi ako nije povezan sa duhovnim.

“Ne govori mi: Toliko dana sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnkjevnog čovjeka postao tih, od žestokog – blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio?”, prenose se riječi Jovana Zlatoustog u crkvenim knjigama.

U Svetom pismu piše “ljubi bližnjeg svog kao sebe samoga”, što znači da je čovjek čovjeku brat, te da treba da budemo tolerantni, da poštujemo i pomažemo druge, a to možemo samo ako nismo bijesni i sebični.

Protojerej Miodrag Pavlović objašnjava da post treba čovjeka da privoli da razmisli ko je, šta je, gdje je i kakav je njegov odnos prema Bogu.

“U postu se treba pokajati, ispovedati, razmisliti, olakšati svoju dušu i očistiti sebe. Ne treba tijelo mučiti postom ako ćemo biti bijesni, ako ćemo se svađati i željeti zlo bližnjem svom. U postu treba opraštati i nastupati čista srca”, kaže ovaj sveštenik.

Pravila posta
Božićni post počinje 28. novembra i traje do 7. januara, odosno do Božića. Strogo se posti (na vodi) samo srijedom i petkom, dok je ponedeljkom, utorkom i četvrtkom dozvoljeno koristiti ulje i vino, a subotom i nedeljom i ribu. Najstrožji post je 6. janaura kada su pravi vjernici toga dana sve do večere samo na vodi.

Check Also

“Ja sam provincijalac, dijete sa ruba života koje zna da NIJE SVE U SILNOJ LOVI”: Šabanov intervju od prije 40 godina kojim će vas zamisliti

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *