PROSLAVA STOGODIŠNjICE PODGORIČKE SKUPŠTINE Amfilohije: Ova Crna Gora je rodjena u Brozovom Jajcu, ne na Cetinju - Volim Podgoricu

PROSLAVA STOGODIŠNjICE PODGORIČKE SKUPŠTINE Amfilohije: Ova Crna Gora je rodjena u Brozovom Jajcu, ne na Cetinju

Tragičan događaj desio se ovih dana u Skupštini Crne Gore kada su usvajanjem Rezolucije o poništenju odluka Podgoričke skupštine potkopani temelji države. Ova današnja Crna Gora nije rođena na Cetinju, kao ona drevna, nego u Brozovom Jajcu, kazao je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije na proslavi obilježavanja stogodišnjice Podgoričke skupštine u punoj kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Mitropolit je u nastavku besjede kazao da podržava sve političare, ali da ne razumije ovakav odnos prema sopstvenom narodu.

– Kakav je duh iza toga? To je duh krvnih osveta, protiv kojih se borio Sveti Petar Cetinjski. To je duh onih sukoba između guvernadurovića i Petrovića, sukob između zelenaša i bjelaša, pa onda duh onih ideoloških sukoba iz 1941/45. Taj ideološki sukob porodio je rascjep u biću ovog naroda, i to podržavati ja ne mogu da razumijem, rekao je vladika, osuđujući namjeru vlasti u Podgorici da podigne spomenik Josipu Brozu Titu.

– Bolje da podignu Musoliniju nego Titu koji je sa Pekom Dapčevićem naredio saveznicima da bombarduju Podgoricu u kome je poginulo preko pet hiljada ljudi.

Vladika je ponovio da se 1918.desio dinastički sukob Petrovića i Karađorđevića koji je doveo do novih podjela. Kategoričan je u tvrdnji da nije bilo Podgoričke skupštine, ne bi bilo ni Kraljevine SHS, a ni Jugoslavije.

– Crna Gora je ugradila sebe u to jedinstvo. Kralj Nikola živio je sa željom da se vrati na Kosovo. Otud i njegova himna “Onamo namo” koju pjevaju Crnogorci od njenog nastanka pa do danas.

Predsjednik Srpskog nacionalnog saveta Momčilo Vuksanović, saopštio je da je bilo predviđeno da besjednik na skupu bude Matija Bećković.

– Zvanična vlast u Crnoj Gori nije bila spremna da čuje riječi direktnog potomka učesnika Velike Podgoričke skupštine, koje razobličavaju falsifikat kapitulantskih podanika u našoj Crnoj Gori – naveo je Vuksanović, napominjući da je Podgorička skupština istorijski događaj kojeg je pratilo jedinstveno oduševljenje oslobađanje i ujedinjenje srpskog i slovenskog naroda, kao i radost poništavanjeme sramne odluke o kapitulaciji junačke vojske Crne Gore, koja je svoje pravo lice pokazala na Mojkovcu 1916.godine.

– Podgorička skupština je poništila njenu sramnu predaju oružja okupatorima1916.i svrstala Crnu Goru u red pobjednika u Velikom ratu, što je bilo jedinstveno prihvaćeno od velikih sila koje su pružile snažnu podršku ujedinjenju slovenskih naroda u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, kazao je Vuksanović.

Organizator ovog događaja je Srpski nacionalni savjet, kome su prisustvovali pored Svestenstvo Mitropilije crnogorsko primorske, ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac, predstavnici državnih organa Srbije i dijela opozicionog političkog života Crne Gore.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com