Za automobile mislili da su krševi a vrijede 15 miliona evra! - Volim Podgoricu

Za automobile mislili da su krševi a vrijede 15 miliona evra!

Rodžer Bailon bio je strastveni kolekcionar automobila,decenijama je skupljao automobile tj oldtajmere u svojoj garaži a ono što su doživjeli njegovi unuci ostaviće i njih i vas bez riječi.

On je automobile počeo da skuplja od 1950 do 1970 godine inače je bio vlasnik kompanije za proizvodnju kamiona specijalne namene, njegov cijlj je bio da ih restaurira u muzeju Dvije decenije kasnije, Baillon je zbog finansijskih problema bio prinuđen da proda 50-ak automobila iz kolekcije.

Usled nedostatka novca, nije mogao da obnovi preostalih 100 vozila, pa su automobili ostavljeni da propadaju i trule na njegovom posjedu tokom sljedećih 40 godina. Nažalost, smrt ga je spriječila da ostvari svoj cilj. Nakon njegove smrti, imanje je naslijedio njegov sin Žak koji je prošle godine umro, a cijela kolekcija pripala je Rodžerovim unučadima.

Njih nije pretjerano zanimala ta kolekcija, smatrali su je samo gomilom krš automobila koji su zauzimali mjesto. Međutim, jednog dana su odlučili da pozovu stručnjaka za oldtajmere kako bi procijenio da li uopšte nešto vrijede ti krševi od automobila kako su oni nazivali te aute, a ono što su čuli iznenadilo ih je sve.

Stručnjaci Metju Lamor i Pjer Novikof tužno su gledali u propale automobile koji ne mogu da se restauriraju, ali kada su otvorili garažu gdje su stajali očuvani primjerci, nisu mogli da dođu sebi.

“Ispod gomile starih novina bio je ferari 250 GT SWB California Spider. Ovaj model vrijedi milione. Riječ je o izuzetno vrijednom modelu koji je proizveden u samo 37 primjeraka. Do njega je stajao maserati A6G 2000 “sport Frua”, koji su Italijani napravili u samo tri primjerka. Nismo mogli da vjerujemo”, izjavio je Lamor.

Stručnjaci su cijelu kolekciju procijenili na više miliona eura, a u kolekciji su se našli i Talbot – Lago, koji je bio u vlasništvu egipatskog kralja, ali i nekoliko vrijednih Ferarija, Bugatija, Jaguara i slično.

Aukcijska kuća Artcurial, koja će u februaru 2015. organizovati prodaju automobila iz ove kolekcije, vjeruje da je 60-ak vozila moguće spasiti od propadanja i da će od prodaje zaraditi i do 15 miliona eura.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com