Na trajketu zarobljena još 161 osoba - Volim Podgoricu

Na trajketu zarobljena još 161 osoba

Sa grčkog trajekta, na kome je izbio u nedelju požar, evakuisano je 316 ljudi, 161 osoba je još zarobljena na trajektu jedna osoba je preminula.

Teretni brod sa 49 evakuisanih, uključujući četvoro djece, stigao je jutros u italijansku luku Bari i to je prva veća grupa koja je pristigla na kopno, prenijela je agencija AP. 

 

Brod je pristigao na obalu poslije noćašnjeg pokušaja da pristane u Brindisi, ali zbog nemirnog mora došlo je do promjene plana. 

Trajekt je pod italijanskom zastavom plovio pod ovlašćenjem grčkog trajektnog operatera “Anek Lines” od Patrosa u zapadnoj Grčkoj do Ankone u Italiji sa 478 putnika i članova posade i više od 200 vozila kada se zapalio, navela je agencija Rojters. 

Poslije prvobitnih napora spasilačkih brodova da priđu zapaljenom trajektu usljed loših vremenskih uslova, italijanski i grčki helikopteri su započeli u nedjelju popodne otežanu operaciju prebacivanja putnika sa trajekta na desetak obližnjih brodova. 

“Uprkos dimu, mraku i užasnim uslovima, spasilačke aktivnosti su nastavljene bez prekida tokom noći”, izjavio je kapetan italijanske mornarice Rikardo Rizoto, dodajući da je ka mjestu nesreće krenuo još jedan brod italijanske mornarice sa sletištem za helikoptere. 

Zbog nemirnog mora i olujnog vjetra većina putnika je helikopterima prebačena na druge brodove koji su plovili u blizini, a nekoliko putnika, među kojima troje djece i jedna trudnica, odvedeno je u bolnicu zbog hipotermije. 

U spasavanju putnika učestvuje i 10 trgovačkih brodova koji su se nalazili u tom području. 

Na brod su došli i medicinski radnici, koji nisu prijavili veće povrede putnika ili posade. Požar je izbio u nedjelju prije zore, na palubi za motorna vozila. 

Kada je izbio požar, putnici su se popeli na gornje palube broda, gdje na kiši, hladnoći i u gustom dimu čekaju da budu evakuisani.

Italijanska obalska straža, koja koordinira spasilačkom operacijom, saopštila je da je vatra vidljiva spolja ugašena u nedjelju oko 19.30 sati, ali da je brod i dalje u gustom dimu, vjerovatno od vatre koja gori na nekoliko mjesta unutar broda. 

Grčke vlasti objavile su da na brodu “Norman Atlantik” najviše ima grčkih putnika – njih 234. 

Na njemu je bilo i 54 Turaka, 44 Italijana, 22 Albanaca, 18 Njemaca, devet Francuza, sedam Bugara, deset Švajcaraca, šest Austrijanaca i manji broj Mađara, Rusa, Hrvata, Makedonaca, Belgijanaca, Iračana i Holanđana. 

Još se ne zna gdje će trajekt biti odvučen. 

Neki italijanski zvaničnici kažu da će to vjerovatno biti italijanska luka, iako je brod trenutno bliži albanskoj obali.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com