Jedan odsto svjetske elite 2016. biće bogatije od ostatka svijeta! - Volim Podgoricu

Jedan odsto svjetske elite 2016. biće bogatije od ostatka svijeta!

Jedan procenat najbogatijih ljudi na svijetu će 2016. posjedovati veće bogatstvo nego preostalih 99 odsto svjetske populacije, prema rezultatima istraživanja međunarodne humanitarne organizacije Oksfam objavljenim uoči ovonedeljnog zasijedanja Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu.

 

“Razmjere globalne nejednakosti su prilično zapanjujuće, i uprkos tome što je ovo pitanje na vrhu globalne agende, jaz između najbogatijih i ostatka svijeta ubrzano raste”, izjavila je izvršna direktorka Oksfama, Vini Bjanjima, prenosi agencija Frans pres.

Bogatstvo jednog procenta najbogatijih povećano je sa 44 odsto u 2009. na 48 odsto u 2014. godini, navodi se u izvještaju Oksfama, i dodaje da će u 2016. godini oni imati udio od preko 50 odsto u svjetskom bogatstvu.

Prosječno bogatstvo pojedinaca iz elitnih jedan odsto je 2,7 miliona dolara (2,3 miliona evra), navodi se u analizi Oksfama.

Od preostalih 52 odsto svjetskog bogatstva, skoro 46 odsto je u rukama ostale bogate petine svjetske populacije, dok preostalo stanovništvo posjeduje samo 5,5 odsto svjetskog bogatstva prosječne vrijednosti od 3.330 evra po pojedincu, navodi se u izvještaju.

Iz tog razloga, direktorka Oksfama pozvala je svjetske lidere da na predstojećem ekonomskom forumu u Davosu ostave po strani lične interese, koji prema njenim riječima, stoje na putu pravednijeg i uspješnijeg svijeta.

Bjanjima je poručila učesnicima WEF-a da se uhvate u koštac sa borbom protiv utaje poreza, unaprijede javne usluge, i između ostalog uvedu minimalne plate kako bi se osigurala pravednija raspodjela bogatstva.

Četrdeset i peti po redu Svjetski ekonomski forum, koji će se od srijede do subote održati u Davosu, trebalo bi da privuče rekordan broj učesnika, više od 300 šefova država i vlada.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com