Home / NOVOSTI / Svijet / Snouden: SAD se sprema za Treći svjetski rat

Snouden: SAD se sprema za Treći svjetski rat

Edvard Snouden u svojim najnovijim publikacijama, koje je objavio njemački “Špigel”, ističe kako Sjedinjene Američke Države aktivno rade na pripremama za eventualni Treći svjetski rat.

Prema njegovim informacijama, osnovni cilj američke vlade je da se pozicionira kao globalni gospodar interneta, a u tu svrhu je pokrenut projekat razvijanja tajnog programa pod nazivom “Politerain”.

Na ovom projektu je angažovana “armija informatičkih ratnika” koji na raspolaganju imaju najnapredniju internet tehnologiju, a čiji je cilj da realizuju tzv. TAO (Tailored Access Operations) napade, pomoću kojih su u stanju da manipulišu i preuzimaju kontrolu nad neprijateljskim računarima, kao i da ih unište.

Snouden navodi da se ovaj projekat sprovodi već osam godina i kako je za to vrijeme najvjerovatnije razvijeno više strategija internet-ratovanja.

Pomoću ovog programa bi bilo moguće ograničiti zalihe pijaće vode na neprijateljskim ciljevima, ukidati im električnu energiju, a laka meta hakerskih napada bi bili i aerodromi.

Prema objavljenim podacima, neki od najuspješnijih američkih akcija sprovedenih pomoću ovog programa su kreiranje virusa “Stuxnet” pomoću kog je paralisan iranski nuklearni program, kao i kreiranje virusa “Regin” pomoću kog su se američke snage uspejšno infiltrirale u računarsku mrežu njemačkih vlasti, a za ovaj virus se vezuje i skandal oko špijuniranja Evropske komisije.

“Špigel” prenosi kako je pet zemalja umiješano u projekat kontrole interneta. Takozvanu “Alijansu pet očiju” čine SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland. Osim toga, Snouden je još jednom skrenuo pažnju da Sjedinjene Države prisluškuju većinu međunarodno relevantnih novinara, elektronskih i štampanih medija i drugih sredstava komunikacije.

(CDM)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com