SAD – KUBA: Počeli istorijski razgovori

Najviša američka delegacija koja je došla na Kubu u posljednjih 35 godina, danas je počela razgovore o obnovi diplomatskih odnosa koji bi u konačnom trebalo da dovedu do potpunog otvaranja trgovinskih i saobraćajnih veza između dva donedavna hladnoratovska neprijatelja.

Dvodnevni sastanak prvi je takve vrste otkako su 17. decembra američki i kubanski predsjednici Barak Obama i Raul Kastro obznanili da su postigli istorijski proboj nakon godine i po tajnih pregovora. Na čelu američke delegacije je Roberta Džejkobson, američka diplomatska stručnjakinja za Južnu Ameriku i prva pomoćnica američkog državnog sekretara koja je posjetila Kubu u posljednjih 38 godina.

Kubansku delegaciju u razgovorima predvodi Žozefina Vidal, diplomatkinja na čelu sektora za poslove sa SAD-om.

“Završavamo politiku kojoj je odavno istekao rok trajanja. Ako ono što radite ne funkcioniše 50 godina, vrijeme je da pokušate nešto novo”, rekao je Obama članovima Kongresa u redovnom godišnjem govoru o stanju nacije.

Danas su razgovori koncentrisani na useljenička pitanja, a sjutra će se u fokusu naći obnova diplomatskih veza. Obje strane bi, takođe trebalo da naznače dugoročne ciljeve, prenijela je Hina.

rtcg.me

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button