Koje to rečenice ne bi smjeli reći svojoj djeci

Ponekad svi kažemo pogrešne stvari, posebno kada u  gužvi s vremenom i rokovima, pokušavamo ispuniti zahtjeve na svim životnim poljima. Često uz put kažemo djeci stvari kojih se poslije i sami stidimo. Šta često govorimo djeci, a ustvari ne bismo trebali?

1. Ostavi me malo na miru! 

Roditelj kome ne treba povremeni odmor od djece vjerovatno ne postoji ili to neće priznati, no problem je kada odbijanje djeteta postane rutina. Izjavama poput ‘Ne smetaj mi’ i ‘Ostavi me na miru’ možete ih odbiti od sebe, poljuljati im samopouzdanje i s vremenom mogu pomisliti kako s vama ne mogu pričati jer ste uvijek previše zauzeti. 

2. Nemoj plakati 

Ova i slične varijacije poput ‘Nemoj biti beba’, ‘Nemoj se bojati’ i slično poruke su kojima djetetu poručujete da njihove emocije njeisu važne i da ih ne razumijete. Prirodno je da roditelj želi zaštititi dijete od loših osjećanja, ali to nije prikladan način.

Umjesto da negirate njegovo osjećanje  i govorite mu da ih i on potisne recite mu da razumijete da je tužno, ljuto, uplašeno i pitajte ga kako mu možete pomoći. Imenujte te osjećaje i budite uz njega i uz takav pristup naučiće šta je empatija. 

3. Daću ti ja razlog za plakanje 

Prijetnje su rezultat roditeljskih frustracija, ali nijesu baš učinkovite. Ukoliko koristite takve prijetnje ili razgovarate s njim ucjenjivački i često koristite izraz ‘Ukoliko to ne napraviš ja ću…’ uskoro ćete morati ostvariti svoju prijetnju ili gubi moć.

No to nije ispravan način da promijenite djetetovo ponašanje. Umjesto prijetnji uvijek je bolje sprovesti druge taktike poput one udaljavanja djeteta od kritične situacije, priče ili malog predaha. 

4. Samo čekaj dok tata dođe kući

Kako biste bili efikasni morate znati djelovati odmah i sami, a ne tatu stavljati u ulogu lošeg policajca. Osim što pokazujete bespomoćnost, zbog odlaganja disciplinske mjere dijete neće biti svjesno šta je pogrešno uradilo. Iščekivanje kazne može djetetu samo produžiti agoniju, a osim toga potkopali ste svoj autoritet i činite loše tati kojeg bi se prema tom stavu dijete trebalo bojati. 

5. Požuri ili ćeš ostati sam 

Pretrpani raspored, rokovi, saobraćaj, nedostatak sna samo su neki od razloga ove tako korištene roditeljske poštapalice. No ako svom djetetu svakodnevno, dok pokušava naći svoje ćebence, ili pokušava da samo obuje papučice, s rukama na bokovima govorite da požuri, stvorićete mu osjećaj krivice, a nećete ga niti malo ubrzati. Naprotiv moglo bi se još više spetljati.

Probajte naći malo smireniji način da ubrzate stvari. Recite mu da ćete mu malo pomoći, ali da je super što se trudi ili jednostavno uzmite više vremena za neke stvari za koje pretpostavite da bi mogle duže trajati. 

6. Kako to ne možeš, pa to je lako 

Ono što je vama lako djetetu sigurno nije. Ako smatrate da postoji lagani način da savlada određeno gradivo onda mu ga morate pokazati, a ne postavljati pitanja koja će ga samo činiti nervoznim.

7. Pogledaj kako ti je brat /sestra miran

Podsticanje rivalstva između braće poređenjem i takav način komunikacije neprihvatljivi su i vjerovatno je većina roditelja nakon što ih izgovori svjesna greške. Svako dijete je drugačije i treba ih gledati pojedinačno, a nikako upoređivati i još na taj način praviti razliku. 

(Zadovoljna)

loading...

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close