Home / NOVOSTI / U Nikšiću konačno – POZORIŠTE!

U Nikšiću konačno – POZORIŠTE!

Koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra u Nikšiću večeras je ozvaničen završetak rekonstrukcije nekadašnje bioskopske sale 18. septembar, koja će ubuduće biti zgrada Nikšićkog pozorišta.

Bioskopska sala 18. septembar zatvorena je 2003. godine, a njena rekonstrukcija se od 2007. odvijala u tri faze i koštala je oko 2,5 miliona eura.

Predsjednik nikšićke opštine Veselin Grbović kazao je da grad dobija sjajan objekat površine 2,8 hiljada metara kvadratnih, multimedijalnu salu sa 428 sjedišta, foajeima, garderobama, šminkernicama, baletskom i koktel salom, upravno–administrativnim prostorom i pratećim pomoćnim i tehničkim prostorijama.

“Ovim objektom zaokružuje se priča o stvaranju uslova za još snažniji razvoj kulture i mogućnost da Nikšićani u izuzetnom prostoru uživaju u najvećim dometima kulturno – umjetničkog stvaralaštva. A, upravo ovaj prostor, vizuelnim i akustičnim karakteristikama to dozvoljava“, rekao je Grbović na svečanosti obraćajući se brojnim zvanicama.

Prema njegovim riječima, poseban razlog za radost je što će institucija kao što je Nikšićko pozorište, sa tradicijom dugom 135 godina i dugogodišnjim podstanarskim životom, konačno dobiti svoj prostor.

“Ovo je mjesto za učvršćivanje veza između Nikšićkog pozorišta i publike, koje nijesu uspjele pokidati ni ratne, ni krizne godine. Veze koje su počivale na radu brojnih entuzijasta, stvaralaca koji su ovdje načinili prve pozorišne korake“, rekao je Grbović. 

On je ocijenio da će nikšićka kultura, uprkos svemu, nastaviti da traje i da je, nakon višegodišnje pauze, u cilju vraćanja mjesta kulturne prijestonice gradu, uz Vladin program podrške prošle i ove godine prikazano više od 250 programa i manifestacija.

Podsjećajući da su prošle godine oživljeni i Nikšićki književni susreti i Festival glumca, Grbović je istakao da sve to potvrđuje da „grad doživljava renesansi preporod kulturnog života i vrijednosti“.

“Neću biti neskroman ako kažem da Crna Gora ima sreću da u njoj postoji mjesto poput Nikšića, mjesto bogate tradicije, velikog kulturnog i istorijskog nasleđa. Nikšić je i zavičaj brojnih generacija intelektualne i društvene elite Crne Gore i oduvijek temelj duhovnog i društvenog razvoja naše države, istakao je Grbović.

Svečanosti u Nikšiću prisustvovali su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, ministri vanjskih poslova i saobraćaja, Igor Lukšić i Ivan Brajović, kao i brojni drugi predstavnici političkog i društvenog života opštine i države. 

(mina/cdm)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com