Home / ŽIVOT + / Crnom Gorom / Sve ono što niste znali o Crnoj Gori, a učiniće vas ponosnim!

Sve ono što niste znali o Crnoj Gori, a učiniće vas ponosnim!

Samo godinu dana poslije otkrića Amerike (1493) na Cetinju je štampan »Oktoih«, remek djelo štamparstva i prva štampana knjiga na Balkanu.

Prvu priznatu i privatnu pomorsku školu u svijetu otvorio je Marko Martinović u Perastu, i na njegovom brodu Jadranom je plovilo 17 ruskih kneževa.

Ivo Vizin, pomorski kapetan iz Prčnja, prvi je crnogorski pomorac a i prvi sa južnoslovenskih prostora koji je oplovio svijet između 1852. i 1859. godine.

Sikst V Peretije je jedan od najčuvenijih papa Vatikana, porijeklom iz sela Kruševice u Boki Kotorskoj.

Krsto Ivanović iz Budve, doktor građanskog i crkvenog prava u Padovi, jedini je stranac sahranjen u crkvi Sv. Mojsija u Veneciji.

Orden Svetog Petra je najskuplje crnogorsko odlikovanje, koje praktično nema cijenu.

Najstarija i najljepša sačuvana staklena čaša sa područja Evrope – diaret, iz IV vijeka prije nove ere, pronađena je kod Pljevalja. Visoka je 14.2 cm, a široka 12.9 cm.

Katedrala Svetog Tripuna u Kotoru jedna je od najstarijih crkava u Evropi. Podignuta je 1166. godine. Od čuvene pariske crkve Notr Dam starija je 69 godina, a od Bazilike Sv. Petra u Rimu 460 godina.

Minaret Džamije Husein – paše Boljanića u Pljevljima dostiže visinu od 42 metra i najviši je na Balkanu. U njoj se čuva jedan od najljepših primjeraka Kurana u svijetu.

Crkva Sv. Ilije na Carinama ispod Komova, sagrađena je na največoj nadmorskoj visini na kojoj je do sada podignut neki hram u Evropi. Crkva se nalazi na 1800 metara nadmorske visine.

Crveni krst Crne Gore je prva organizacija Crvenog krsta na Balkanu i spada u red najstarijih nacionalnih drustava Crvenog krsta u svijetu. Nastao je 3. avgusta 1875. godine na Cetinju.

Crna Gora je prva u Evropi 1903. godine uvela automobilski prevoz pošte umjesto diližansem, to je istovremeno bio i prvi automobil u Crnoj Gori.

Prvu prigodnu poštansku marku u Evropi izdala je Crna Gora 24. jula 1893. godine.

Limljani, selo nedaleko od Podgorice, ušli su u Ginisovu knjigu rekorda kao selo sa najviše željezničkih stanica na svijetu. U vrijeme knjaza Nikole postojale su četiri željezničke stanice.

Bojana je jedina rijeka na svijetu koja teče i uzvodno.

Na prostoru Crne Gore žive 2.833 biljne vrste i podvrste, među njima i 22 biljke kojih nema nigdje drugo na svijetu.

Biogradska gora je pored Perućice u Bosni, jedina prašuma u Evropi.

Skadarkom jezeru žive ukljeva i krap, dvije vrste ribe kojih nema nigdje drugo na svijetu.

Pećina u Đinovića klisuri kod Bijelog Polja jedna je od najljepših na svijetu. Speleolozi su u njoj do sada otkrili 11.750 metara podzemnih hodnika. Pećina ima nekoliko prostranih dvorana viskoih i po 50 metara. Posebna atrakcija su joj 45 jezera.

Nevidio, kanjon Komarnice, smatra se najneprohodnijim kanjonom na svijetu. U kanjon Nevidio prvi put je stupila ljudska noga tek 1965. godine.

Rijeka Tara je najveći rezervoar pitke vode u Evropi i najduža crnogorska rijeka.

Kanjon rijeke Tare je na drugom mjestu po dubini u svijetu, odmah iza čuvenog Kolorada.

Jedina mozaička figura na svijetu posvećena božanstvu sna Hipnosu nalazi se u Risnu.

U cetinjskom muzeju Dvor kralja Nikole nalaze se dvije zastaveDžemaludin paše, jedinstvene na svijetu, nema ih čak ni u turskim muzejima.

Žabljak je grad koji se nalazi na najvišoj nadmorskoj visini na Balkanu, na 1485 metara.

Sveti Stefan“, jedinstveni grad – hotel na svijetu, kao svjetska atrakcija našao se i u Riplijevoj knjizi „ Vjerovali ili ne”. „Njujorški „Lajf” ga je 1969. godine uvrstio među 10 najboljih svjetskih hotela.

Najjužniji fjord na svijetu je Boka Kotorska.

Skadarsko Jezero je najveće jezero na Balkanu.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com