Riječi mudrih žena po kojima treba odgajati djevojčice - Volim Podgoricu

Riječi mudrih žena po kojima treba odgajati djevojčice

Decenijama žene slave svoj dan – 8.mart. Ali, razmislite malo – to je praznik koji slavi ekonomske, političke i društvene uspjehe i dostignuća žena iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!

To su stvari koje žene rade svakodnevno. Zato, svoje ćerke od malena učite da razmišljaju kao te uspješne, jake i inspirativne žene.

Evo nekoliko citata po kojima treba ćerke da vaspitavamo svakodnevno da bismo im ulile snagu i vjeru u sebe i mogućnosti koje imaju:

 O neuspjehu

“Nemoguće je živjeti bez neuspjeha u nečemu, osim ako ne živite toliko oprezno da je bolje da niste ni živjeli.” Dž:K. Roling 

 Biće dana kada vašoj djevojčici neće ići! Naučite je da je to normalno i da ne odustaje. To ne znači da ne treba da ima snove niti da oni nisu vrijedni, to samo znači da će morati da ustane i pokuša ponovo.

 O osjećaju inferiornosti

“Zapamti da niko ne može učinti da se osjećaš inferiornim, ukoliko mu ti to ne dozvoliš”. Eleonora Ruzvelt 

Nijedna djevojčica ne treba da dozvoli da muškarac (ili bio ko) učini da se ona osjeća inferirono. Žene su emotivna bića, to je tačno. Zato im je ponekad teško da se izbore sa emocijom da budu željene i voljene. Učite vašu djevojčicu da ona odlučuje kako će se osjećati i da ona drži konce u svojim rukama!

O uklapanju

“Ako uvijek pokušavaš da budeš normalna nikada nećeš znati koliko nevjerovatna možeš da budeš”: Maja Angelou

Nemojte od malena učiti vašu djevojčicu da se uklapa u neka nametnuta pravila, norme i tuđa očekivanja. Jer ona može i treba da bude više od svega toga! Neka istražuje i otkriva svoje mogućnosti jer su one bezgranične.

O zavisti i kopiranju drugih 

“Budi uvijek prvoklasna verzija sebe, a ne drugoklasna verzija neke druge osobe”. Džudi Garland

Podstičite i motivišite svoju djevojčicu da bude ono što jeste. Naročito u tinejdžerskom uzrastu može poželjeti da bude neko drugi, ali vi možete i treba da joj pokažete da bude najbolja verzija sebe!

O preduzimanju prvog koraka 

“Najefektniji način da nešto uradiš je upravo da to uradiš”. amelija Erhart

Učite vašu djevojčicu da ne bude ona vrsta osobe koja samo sjedi i čeka da neko drugi uradi nešto za nju. Ona ima dovoljno snage, znanja i sposobnosti da može da postigne dosta toga! I sami znate da malo toga pada sa nebesa već da moramo da se trudimo. Neka i vaša ćerka ima ambicije da krči svoj put.

 

 

1 komentar

  1. An intriguing discussion is worth comment. There’s no doubt that that you ought to write on this topic, it will not certainly be a taboo subject but typically persons are too few to speak on such topics. To another location. Cheers

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com