Home / NOVOSTI / Društvo / UPOZORENJE: Privatne apoteke moraju poštovati ugovor

UPOZORENJE: Privatne apoteke moraju poštovati ugovor

Privatne apoteke moraju da poštuju potpisani ugovor o izdavanju ljekova na recept, upozorili su iz Fonda za zdravstveno osiguranje i apelovali na građane da i dalje saopštavaju svoje primjedbe.

Iz Fonda su upozorili privatne apoteke, s obzrom na to da se, kako je rekao portparol Fonda Amer Ramusović, neke povrede sklopljenog ugovora ponavljaju.

On je naveo da nepridržavanje ugovora predstavlja povredu ugovorenih obaveza. Iz Fonda su posebno opomenuli na situaciju da kada farmaceut upućuje osiguranika da o svom trošku nabavi lijek za koji ima uredno propisan recept, a koji je apoteka u obavezi da obezbijedi u skladu sa ovim ugovorom.

„Osim ovog javnog upozorenja privatnim apotekama da je neophodno da poštuju odredbe Ugovora koji su potpisali sa Fondom, u cilju nastavka dalje saradnje, apelujemo na građane da i dalje sve svoje primjedbe prijave Fondu za zdravstveno osiguranje, na mail [email protected] i na brojeve telefona načelnika naših filijala“, kaže se u saopštenju.

Ramusović je saopštio da od početka projekta “Sa receptom i u privatne apoteke”, u Fond pristižu primjedbe i pritužbe osiguranika i to iz razloga što u pojedinim privatnim apotekama ne mogu podići lijek na recept, ali da ga mogu nabaviti za novac.

Dio pritužbi se, dodao je, odnosi na to da lijek nije moguće podići uz uredno propisan recept, jer ga apoteke nemaju u svom asortimanu.

„Imajući u vidu navedeno, Fond je u više navrata usmenim putem i korespodencijom putem mail-a, obavještavao privatne apoteke da se u svom radu moraju ponašati shodno odredbama Ugovora koji su potpisali sa Fondom, koji precizira prava i obaveze ugovorenih strana“, kazao je Ramusović.

On je saopštio da je članom 2 Ugovora utvrđeno da je apoteka u obavezi da, u ugovornom periodu, obezbjeđuje cjelokupan asortiman ljekova, radi redovnog i kontinuiranog snabdijevanja osiguranih lica ljekovima.

„Dosadašnjom analizom izdavanja ljekova na recept u privatnim apotekama, utvrdili smo da pojedine apoteke većinom izdaju ljekove niže vrijednosti, kako bi kroz uslugu koja je definisala ugovorom, ostvarili veću dobit, a izbjegavaju izdavanje ljekova veće vrijednosti, čime direktno krše pomenuti član ugovora“, kazao je Ramusović.

Osiguranicima Fonda, kako je kazao, u privatnim apotekama moraju izdati lijek propisan na receptu koji je predmet ugovora, ukoliko ga imaju, ili ponuditi lijek istog hemijskog sastava.

„A ne smiju ga prodati, a što je saglasno članu 6 istog ugovora gdje, farmaceut samo može izdati lijek istog sastava, a ne može izdavati lijek sličnog sastava, ukoliko apoteka nema propisani lijek“, navodi se u saopštenju.

(RTCG)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com