Praćenje putem mejla - Volim Podgoricu

Praćenje putem mejla

Iako možda niste čuli za kompanije kao što su Yesware, Bananatag i Streak, one vrlo vjerovatno znaju dosta toga o vama. Tačnije, one znaju kada ste otvorili mejl nekih od njihovih klijenata, gdje se nalazite, koji uređaj koristite i da li ste kliknuli na neki link – i sve to bez vaše dozvole.

Ova vrsta praćenja mejlova je znatno češća nego što možete da zamislite. Chrome ekstenzija pod nazivom Ugly mail pokazuje vam tačno da li neko to radi sa vašim mejlom, i još bolje – ko.

Soni Tuljaganov, kreator Ugly mail ekstenzije tvrdi da je inspiraciju za pisanje ove „male skripte“ dobio od prjatelja koji mu je rekao za kompaniju Streak – servis za praćenje mejlova čija Chrome ekstenzija ima više od 300.000 korisnika.

„Streak je dozvoljavao korisnicima da prate mejlove, vide kada i gdje su otvoreni i putem kog uređaja. Probao sam je i bio sam šokiran. Nakon toga sam odlučio da saznam ko sve prati mejlove u mom inboksu. Kada sam dobio ideju za Ugly mail, bilo mi je potrebno svega par časova da ona postane stvarnost“, izjavio je Tuljaganov za Wired.

On je jako lako napravio svoju ekstenziju zato što je u pitanju jako prosta procedura praćenja. Svako ko želi da njuška samo treba da ubaci jako malu sliku u mejl. Kada se taj mejl otvori, slika šalje signal serveru sa informacijom o tome gdje je otvoren, u koje vrijeme i koji uređaj je korišćen. U pitanju je nešto poput priznanice na steroidima za koju se nikada niste prijavili.

U pitanju je metod koji postoji jako dugo i koji nije ilegalan. Gugl čak ima i posebnu stranicu za podršku kako bi oglašivačima objasnio cio proces za postavljanje ove procesure.

Međutim, sve ovo činjenicu da vas neko prati ne čini ništa manje šokantnom.

Kada instalirate Ugly mail, kode identifikuje mejlove koji imaju ove piksele za praćenje i oni se prikazuju sa posebnom ikonicom kako biste znali da će njihovo otvaranje poslati uzbunu osobi koja vam ih je poslala.

Ova ekstenzija ne čuva ili šalje bilo kakve informacije sa vašeg mejla ili kompjutera, ali trenutno radi samo sa Gmail servisom.

Ovaj vide praćenja neće nestati u skorije vrijeme, a Ugly mail nije potpuno savršen način da se to spriječi, ali ipak pruža uvid u to šta su sve kompanije spremne da urade, bez obzira na to da li smo toga svjesni ili ne.

(24 sata)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com