Argentina: Pronađeno tajno nacističko sklonište - Volim Podgoricu

Argentina: Pronađeno tajno nacističko sklonište

Arheolozi iz Argentine vjeruju da su među ruševinama u udaljenim djelovima džungle otkrili ostatke tajnog skrovišta koje su njemački nacisti sagradili kako bi pobjegli nakon Drugog svjetskog rata.

Tim arheologa proučava ostatke tri zgrade koje se nalaze u sjevernom dijelu Argentine, na njenoj granici sa Paragvajem, prenosi news.com.au.

Naučnici sa Univerziteta u Buenos Ajresu su otkrili pet njemačkih kovanica, djelove porcelanskih ploča sa urezanim natpisom, “Napravljeno u Njemačkoj” i nacističke simbole na zidovima.

“Očigledno je da su nacisti tokom Drugog svjetskog rata imali tajni projekat izgradnje skloništa za lidere, u slučaju poraza, a koja su se nalazila na nepristupačnim lokacijama, u sred pustinje, na planinama, ili duboko u džungli,” izjavio je glavni arheolog Daniel Šavelzon.

Međutim, na kraju, ova skrovišta im nijesu ni bila potrebna jer je na hiljade nacista, hrvatskih i italijanskih fašista došlo u Argenitinu sa blagoslovom predsjednika Huana Perona koji je bio na vlasti od 1946. do 1955. i ponovo , ali kratko 1970-ih godina.

Među ostalim nacistima koji su se skrivali u Argentini, bili su i Jozef Mengele, Erih Pribke, Martin Borman, Valter Kušman, Eduard Rohman, Vilfred von Oven i Alois Bruner.

(b92)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com