Incident sa kruzerom u Kotoru: Katastrofa izbjegnuta za dlaku! - Volim Podgoricu

Incident sa kruzerom u Kotoru: Katastrofa izbjegnuta za dlaku!

Kruzer koji je prije dva dana uplovio u kotorsku luku uslijed jakih udara sjevernog vjetra  umalo se nije nasukao. Ni sidro nije moglo da spriječi kretanje broda ka kotorskom Parku slobode. Koliko je vjetar snažno nosio brod ka obali govori i podatak da je pokidao signalnu plutaču koja obilježava sprud na ušću rijeke Škurde.

Katastrofa je, međutim, spriječena zahvaljujući maksimalnom angažovanju stojeva koji su uspjeli da postignu punu snagu i tako zaustave dalje kretanje broda ka obali.

Zapovjednik norveškog kruzera, kapetan Gjulik Svalastog saopštio je da će uložiti tzv. sea protest, odnosno zvaničnu prijavu pomorske nezgode.

Direktor Luke Vasilije Kusovac u izjavi za Antenu M je saopštio:

“Nećemo ništa prejudicirati, prvo ćemo sačekati da vidimo šta će biti. Mi imamo svoje izvještaje, kapetan ima prema sistemu kvaliteta svoj izvještaj pa ćemo viđeti….”

Da li taj incident može uticati na turističku sezonu u Kotoru, upitan je i predsjednik Turističke organizacije tog grada Mirzu Krcica:

“To je jedna opomena, incident se desio uslijed vremenske neprilike, sidro se vuklo po tlu i došlo je do toga. Ono što je meni za sada poznato Luka nema nikakve informacije o eventualnim otkazivanjima. Imamo zadatak kao država da razmišljamo o sigurnosnim službama koje treba adekvatno da opremimo. Službu pomorske sigurnosti, remorkere u Kotorskom zalivu.

”To nije prvi takav slučaj. Prestižna kruzing kompanija “Royal Caribbean”, već je tražila da se obavezno postave plutače, kako se  slične situacije ne bi dešavale i kako bi sigurnost bila u skladu sa međunarodnim standardima koji regulišu tu oblast.

Kusovac ističe da je tenderska procedura pokazala je da to nije bilo moguće završiti prije sezone, prenosi Antena M.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com