Pozitivna predlaže izmjene Zakona o eksproprijaciji - Volim Podgoricu

Pozitivna predlaže izmjene Zakona o eksproprijaciji

Uvažavajući stavove građana za zaštitu prava svojine i pravne sigurnosti, a polazeći od opravdane potrebe za zaštitu javnog interesa za ekonomski razvoj Crne Gore i uklanjanja biznis barijera iz sadašnjeg Zakona o eksproprijaciji, Pozitivna predlaže izmjene Zakona o eksproprijaciji kao i izmjene zakona o vanparničnom i o parničnom postupku. Ove promjene imaju za cilj da se uspostavi balans između zaštite prava svojine i zaštite javnog interesa, kazala je poslanica Pozitivne Azra Jasavić.

“Činjenica je da su neophodne promjene zakona o eksproprijaciji, jer je postupak ekspoprijacije neefikasan i predstavlja biznis barijeru. Međutim, prijedlog Vlade je neustavan jer ugrožava Ustavom garantovano pravo na mirno uživanje prava privatne svojine i izaziva pravnu nesigurnost, što je neprihvatljivo”, kazala je Jasavić na današnjoj konferenciji za novinare.

Kako je naglasila, predloženim izmjenama Pozitivne Crne Gore, građanima se mora platiti pravična naknada za eksproprisanu imovinu koju odredi sud hitnim postupkom, a ne kako je to predložila Vlada.  

“Tek nakon pravosnažnog rješenja o eksproprijaciji i dokaza o isplaćenoj naknadi korisnik eksproprijacije može upisati prava svojine na eksproprisanoj nepokretnosti”, istakla je Jasavić.

Prema njenim riječima, da bismo obezbijedili pravnu sigurnost građana i njihove imovine, a istovremeno donosili efikasne odluke i otklonili biznis barijere, koje su evidentne zbog sadašnjeg Zakona o eksproprijaciji, rad u organima uprave, Ministrastvu finasija i sudovima mora biti maksimalno profesionalan i efikasan.

“Sa postojećim zakonskim rješenjima Zakona o eksproprijaciji, zakona o parničnom i vanparničnom postupku to nije moguće postići. Stoga, predloženim izmjenama Pozitivna postupke vezane za eksproprijaciju pred organima uprave, sudovima i Vladom čini efikasnim”, objasnila je Jasavić.

Ona je kazala da se, radi otklanjanja biznis barijera u ovoj oblasti, predloženim izmjenama Zakona o eksproprijaciji, skraćuju rokovi za postupanje nadležnih organa, a sam postupak proglašava hitnim.

“Po hitnom postupku odlučuju nadležni prvostepeni organ, Ministarstvo finansija i Upravni sud  u postupcima protiv akta Vlade o utvrđivanju javnog interesa. Predloženim izmjenama Zakona o vanparničnom postupku ubrzava se postupak za određivanje naknade za eksproprijaciju i izbjegava uočeni problem zloupotrebe procesnih ovlašćenja od strane vanparničnih stranaka kroz izbjegavanje dostave, što predstavlja svojevrsnu opstrukciju postupka za naknadu, koja ide na štetu države, a to se mora spriječiti. Stoga, prema predlogu Pozitivne, u vanparničnom postupku oko naknade za eksproprijaciju, sud angažuje stranci advokata po službenoj dužnosti sa liste koju dostavi Advokatska komora, u slučaju da se stranka na prvo ročište, iz bilo kog neopravdanog razloga, ne odazove”, objasnila je Jasavić

U ovom slučaju, dalje objašnjava ona, advokati primaju uredno poštu.

“Jer je predviđeno da će advokati biti obavještavani i o podizanju sudske pošte na ročištima za raspravu, kada mogu podizati sudsku poštu u vanparničnim pisarnicama. To je efikasan način da se spriječi zloupotreba procesnih ovlašćenja i od stranaka. To će doprinjeti da postupci budu efikasni, a pri čemu će naknada za advokate iznositi 50 odsto od advokatske tarife. Dok se izmjenama zakona o parničnom postupku predviđa da se u predmetima određivanja naknade za eksproprisanu nepokretnost ročište obavezno zakazuje za onoliko dana u zavisnosti od toga koliko je dovoljno da se rasprava održi u kontinuitetu”, istakla je Jasavić..

Pozitivna preporučuje Sudskom savjetu kao i nadležnim sudovima da razmotre mogućnost da u postupcima određivanja naknade za eksproprisanu nepokretnost, angažuje najkavlitetnije i najefikasnije sudije, kao i da im umanji sudijsku normu od uobičajene, zbog značaja ovih predmeta koji su od javnog interesa.

“Imajući u vidu da stopa efikasnosti sudova po Cepej indikatorima iznosi 86,14 odsto, predlozima Pozitivne  će se zaštiti pravna sigurnost građana i njihove imovine i istovremeno zaštiti javni interes kroz uklanjanje biznis barijera u postupcima eksproprijacije”, zaključila je Jasavić.

(CDM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com