Da li vaša djeca zaista dišu? Važan je razlog za ovo pitanje! - Volim Podgoricu

Da li vaša djeca zaista dišu? Važan je razlog za ovo pitanje!

Boravak na čistom vazduhu i pravilno disanje su od neprocjenjivog značaja za zdravlje. Iz tog razloga djeci bi trebalo omogućiti da što više vremena provode napolju, u prirodi.

Mnoga djeca su jako podložna respiratornim problemima, koji su veoma brojni.  Odlazak na more, planinu ili selo je blagotvoran prije svega, zbog boravka na čistom vazduhu koji jača imunitet.

 Azbuka postojanja

Za djecu je bezmerno korisno da borave u prirodi, na svježem vazduhu. Kao što im je potrebna voda, svjetlost, igra, tako su im potrebni vazduh i priroda – to je, prosto, azbuka postojanja. U kojoj mjeri je korisno da dijete boravi na vazduhu, prije svega je stvar procjene njegovih roditelja. Oni ga najbolje poznaju i znaju šta je za njega korisno. Nikakva uputstva preko medija, pa makar ih davao i vrhunski medicinski stručnjak, ne mogu da znaju ono što svaka mama zna kada je u pitanju njeno dijete. 

 Kvalitet vazduha je od vitalnog značaja za zdravlje. Ako je vazduh zagađen, ako dijete provodi vrijeme u zadimljenim ili prostorijama u kojima je vazduh ustajao, to može da dovede do brojnih zdravstvenih problema. U gradovima je vazduh vrlo zagađen, ali je bolje biti i na takvom vazduhu nego boraviti u zagušljivim prostorijama. Treba voljeti i koristiti ono što nam je na dohvat ruke. 

Gradski parkovi, a posebno šume predstavljaju „pluća“ grada. Naravno, treba da koristimo svaku priliku da odemo u netaknutu prirodu. Što je više netaknutog, neizmijenjenog, izvornog… to je efekat jači!

 Disanje kao lijek

Respiratorni sistem ima dvije funkcije: ne samo da udiše svjež vazduh, već i da izbaci nusprodukt disanja, ugljen-dioksid.

Pluća su organ koji iz srca dobija svu nečistu krv, a svojom ogromnom površinom razgranatih (baš nalik drvetu) bronhija, bronhiola i alveola nosi kiseonik do krvnih sudova, koji poslije imaju zadatak da raznesu krv punu kiseonika do svih tkiva i ćelija. Tako se jača cio organizam, podiže se opšti imunitet. 

Posebnu korist od udisanja svježeg vazduha imaju osobe sa nekim oboljenjem pluća kao što je bronhitis ili astma.

More ili planina, pitanje je sad!

Morski vazduh je posebno ljekovit zbog sadržaja soli, a u jutarnjim satima ima i ozona, koji još lakše prodire u pluća. U morskoj vodi ima i joda, koji je veoma značajan za rad tiroidne žlezde. Njena je funkcija da reguliše brzinu biohemijskih reakcija u svim našim ćelijama.

Kod djece koja imaju dijagnozu bronhitisa ili astme, nerijetko su osobine vazduha – vlažnost, pritisak, toplota, hladnoća upravo provokatori napada. Zato nekoj djeci prija more, a nekoj planina. Takođe, nije svaka astma nastala iz istog razloga, pa zato i ne može da se riješava u istim uslovima. Vrijeme je da prihvatimo da treba liječiti bolesnika, a ne bolest. 

Iako nas svaka promjena i putovanje raduju, istovremeno nas i umaraju, potrebno je nekoliko dana da se osjetimo „svojim“. Zdrava djeca se brzo adaptiraju, ali bolesnoj je neophodno malo više vremena. Zato je idealno provesti bar tri nedjelje na istom mjestu koje djetetu prija. To može da bude more ili planina, ali nije sjajno kombinovati oba, baš zbog toga što je razlika između ta dva ambijenta ogromna i potrebno je više uzastopnih adaptacija, a to je zbunjujuće i iscrpljujuće za organizam.  

I, ne zaboravite, za djecu je neophodno da budu na vazduhu, da se igraju, prate promjene i cikluse u prirodi – da bi izrasla u zdrave, pametne i vesele ljude. 

 Mr sci. med. Jelena Jovanović, pedijatar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com