7 po 7 – za 10 dana 400.000 od poreza na gorivo - Volim Podgoricu

7 po 7 – za 10 dana 400.000 od poreza na gorivo

Vlada, primjenom Uredbe o naknadi za gorivo, želi da na neustavan način uzme mnogo više novca od građana Crne Gore nego što je planiranih devet miliona eura, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije.

Vlada je Uredbom uvela taksu na gorivo u iznosu od sedam centi po litru, a jedan dio prihoda biće iskorišćen za finansiranje gradnje autoputa, a drugi za razvoj vrhunskog sporta.

Vlada je od 20. aprila, kada je sporna Uredba stupila na snagu, do kraja tog mjeseca, odnosno za svega deset dana prihodovala 401,45 hiljada eura.

„SNP je tražio od Ministarstva finansija informaciju o visini do sada prikupljenih sredstava na osnovu Uredbe o naknadi za gorivo, a dobijeni podaci ukazuju da je u pitanju nova pljačka građana Crne Gore, odnosno da se potvrdila računica naše partije da Vlada na neustavan način želi da uzme 20 miliona, a ne devet miliona EUR“, navodi se u saopštenju.

Ako se uzme u obzir da april nije mjesec koji se može uzeti kao parametar za prosječnu potrošnju goriva, jer se tokom ljetnjeg perioda značajno povećava prodaja goriva, onda se dolazi do frapantnog podatka da će se preko leđa građana Crne Gore na neustavan način prihodovati dvostruko više od cifre koju je Vlada navela, izračunali su u SNP-u.

Iz ove partije ukazuju da je Crna Gora, zahvaljujući dodatnoj neustavnoj taksi, među državama regiona sa najskupljim gorivom, a skuplja je i od pojedinih članica Evropske unije.

SNP je ranije podnijela Ustavnom sudu Predlog za ocjenu ustavnosti Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

U Predlogu SNP-a se navodi da sporna uredba Vlade nije saglasna sa najvišim pravnim aktom.

Takođe, u Predlogu se navodi da se država finansira od poreza, dažbina i drugih prihoda, koji se mogu uvoditi samo zakonom, koji mora biti saglasan sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima, a drugi propis mora biti saglasan sa Ustavom i zakonom.

„Zakone donosi Skupština, a Vlada je pomenutom uredbom prekoračila svoju nadležnost, jer je podzakonskim aktom uvela naknadu koju može uvesti samo parlament zakonom“, ocijenjeno je iz SNP-a.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com