Svijet u panici zbog ove ribe koja hoda po kopnu! (VIDEO) - Volim Podgoricu

Svijet u panici zbog ove ribe koja hoda po kopnu! (VIDEO)

Perca penjalica, slatkovodna riba u srodstvu s grgečom koja potiče iz jugoistočne Azije, ali i koja se u zadnjih par decenija uspjela raširiti sve do Papua Nove Gvineje, izazvala je ovih dana sveopštu paniku u Australiji jer se po prvi puta pojavila nedaleko od tamošnje obale.

Perca je u stanju da šeta kopnom i do šest dana jer uz škrge posjeduje pluća, a jednom kada je neka od životinja proguta, perca je ubije tako što joj natekne u grlu i uguši je. 

Riječ je o ribi koja u novim staništima predstavlja veliku opasnost po druge ribe, ptice i kornjače, pa je istraživač Nejtan Valtam sa univerziteta Džejms Kuk upozorio da će najvjerojatnije izazvati katastrofu ukoliko počne da širi populaciju i u Australiji. 

Iako je perca penjalica donekle otporna i na slanu vodu stručnjaci ne vjeruju da je tako daleko uspjela samostalno da dopliva, pa prihvaćena teorija u ovom trenutku kaže da su za njenu migraciju krivi ribarski brodovi. 

“Perca je u stanju da poremeti ravnotežu staništa u koje se naseli. Zato sarađujemo s vlastima kako ne bi išla dalje prema jugu”, kazao je Valtam, koji je zamolio ljude da odmah prijave ukoliko je ugledaju.

(B92)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com