CPC će graditi hram između Milenijuma i Visećeg mosta - Volim Podgoricu

CPC će graditi hram između Milenijuma i Visećeg mosta

Crnogorska pravoslavna crkva najavila je da će graditi Saborni hram u Podgorici.

Saborni hram CPC će biti drugi sakralni objekat tog značaja, jer je u Podgorici ranije podignut Saborni hram Hristovog vaskrsenja, u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Agencija Beta saznaje u Gradskoj skupštini Podgorice da će hram CPC biti podignut na desnoj obali Morače, na lokaciji između mostova Milenijum i starog visećeg mosta.

To se smatra jednom od najboljih lokacija za reprezentativne objekte. Ranije je bilo predviđeno da se hram CPC podigne na Malom brdu, iznad lokacije gdje se nalazi Hram Hristovog vaskrsenja.

Crnogorska pravoslavna crkva ima nekoliko vjerskih objekata u svom vlasništvu, iako traži da joj SPC vrati stare crkve i manastire, posebno objekte u selima koje su vjekovima podizali njihovi stanovnici.

Mitropolit CPC Mihailo je u nedjelju na Cetinju osveštao Crkvu Svetog Ivana Prepodnog Crnojevića, prvi vjerski objekat koji je ta crkva podigla poslije obnove državne samostalnosti Crne Gore, u maju 2006.

Ivan Crnojević je vladar države Zete i osnivač grada Cetinja. Prije nekoliko godina CPC je Ivana Crnojevića proglasila svecem. Njegove kosti su sahranjene u Dvorskoj crkvi dinastije Petrović na Cetinju.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com