SAD: CG snažno napredovala u reformama - Volim Podgoricu

SAD: CG snažno napredovala u reformama

Crna Gora je u posljednjih nekoliko godina napravila snažan iskorak u reformi pravosuđa i jačanju vladavine prava, naročito sa stanovišta zakonodavne i institucionalne reforme , konstatovali su na sastanku sa ministrom pravde Zoranom Pažinom, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Brajan Hojt Ji, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD pri Birou za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona, Džejms Volš.

Američki zvaničnici su naveli da se SAD nadaju kako će Crna Gora nastaviti sa ovakvim naporima, koji uključuju i pozitivne rezultate kada su u pitanju istrage, krivično gonjenje i presude u oblasti organizovanog kriminala i korupcije.

Pažin je, kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, zahvalio na kontinuiranoj podršci SAD u oblasti pravosudne reforme i obuke crnogorskog pravosudnog kadra, istakavši da njegova posjeta Vašingtonu dolazi u pravo vrijeme, nakon što je zaokružen zakonodavni krivično – pravni okvir i uspostavljene nadležne institucije, te da će ova posjeta dodatno doprinijeti razmjeni iskustva i primjera najboljih praksi u toj oblasti.

On je upoznao sagovornike sa dinamikom uspostavljanja Specijalnog državnog tužilaštva i izborom glavnog specijalnog tužioca i osam od predviđenih deset specijalnih tužilaca, istakavši da je njihov jednoglasni izbor odraz snažne volje i opredjeljenja društva da se postojeća reforma valorizuje kroz kredibilne rezultate.

“Posebna tema sastanka bilo je zakonodavstvo u oblasti oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom, na kojem se trenutno radi u Ministarstvu pravde u tijesnoj komunikaciji sa Evropskom komisijom. Na sastanku je obostrano istaknuto zadovoljstvo dosadašnjom programskom saradnjom u oblasti pravosuđa i sprovođenja zakona i otvoren prostor za dalju podršku Sjedinjenih Američkih Država Crnoj Gori u toj oblasti”, navodi se u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com