RODITELJI, OPREZ: Dijete se može udaviti i 24 sata nakon boravka u vodi - Volim Podgoricu

RODITELJI, OPREZ: Dijete se može udaviti i 24 sata nakon boravka u vodi

Kad vam dijete nespremno zaroni, padne iz čamca na naduvavanje ili se jednostavno naguta vode, brzo ćete ga iznijeti na obalu, zaogrnuti peškirom i utješiti.

Možda će se već za nekoliko minuta bezbrižno igrati u pijesku, ili se čak vratiti u vodu i pomislićete da ste uspješno prevladaili krizu. I to je u većini slučajeva tačno, ali dobro je znati da u ovoj situaciji postoji rizik od takozvanog suvog utapanja, koje se može dogoditi čak do 24 sata od boravka u vodi.

O suvom utapanju govorimo kada osoba umjesto vazduha u pluća udahne vodu. Tokom ljetnjih mjeseci u posebnoj opasnosti su mala djeca koja su lošiji plivači, zbog čega lako mogu udahnuti morsku ili slatku vodu tokom kupanja u moru ili bazenima.

Prvi simptomi nakon što se udahne voda mogu biti samo kašalj, ali ostali, koji mogu biti fatalni, mogu se razviti i do 24 sata nakon štetnog događaja, a simptomi su edema pluća. Dijete diše plitko i ubrzano, kašlje, ima bolove u grudima, blijedo je, povraća, pojačano se znoji.

Ono što roditelji, osim smetnji kod disanja, mogu primijetiti su promjene ponašanja i izrazita pospanost koje nastaju zbog nedovoljnog dolaska kiseonika u mozak, pa sve do gubitka svijesti i krajnje smrtnog ishoda ako se na vrijeme ne interveniše.

Šta u slučaju sumnje na suvo utapanje?

Liječenje suvog utapanja, objašnjava, relativno je jednostavno i uspješno ako se dijete na vrijeme dovede u bolnicu. Sastoji se u primjeni kiseonika i diuretika – ljekova za izmokravanje, koji se između ostalog primjenjuju u terapiji edema pluća.

Na kraju, bitno je reći da je, kod bilo kakve sumnje na utapanje, dijete potrebno pojačano nadzirati sljedećih 24 sata, i to najbolje u bolnici, kako bi se na vrijeme primijetili simptomi suvog utapanja, preduzele sve potrebne mjere liječenja i izbjegao smrtni ishod.

Dodatni savjet roditeljima bio bi da baš nikad ne ostavljaju dijete bez nadzora odrasle osobe u blizini vode, uključujući i punu kadu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com