Krivokapić traži rekonstrukciju Vlade - Volim Podgoricu

Krivokapić traži rekonstrukciju Vlade

Glavni odbor Socijaldemokratske partije usvojio je danas zaključke kojima se predsjednik partije Ranko Krivokapić obavezuje da od premijera Mila Đukanovića traži mjesta potpredsjednika Vlade, ministra za informaciono društvo i ministra saobraćaja i pomorstva, a sve u skladu sa kolaicionom sporazumom DPS-a i SDP-a.

Funkciju potpredsjednika Vlade i ministra za informaciono društvo, te ministra saobraćaja i pomorstva sada pokrivaju bivši članovi SDP-a Vujica Lazović i Ivan Brajović.

Lazović i Brajović, koji su napustili SDP nakon partijskog kongresa i sada rade na osnivanju nove stranke. Brajović i Lazović, napustili su SDP nezadovoljni načinom na koju stranku vodi lider Ranko Krivokapić.

Krivokapić je danas nakon sjednice GO saopštio da traže rekonstrukciju Vlade na osnovu koalicionog sporazuma sa Demokratskom partijom socijalista.

„Glavni odbor SDP-a je konstatovao da je dosljedna primjena Koalicionog sporazuma SDP-a i DPS-a osnov legitimiteta i potvrda posvećenosti kao osnove evroatlanskih integracija“, kazao je nakon sjednice GO SDP-a Krivokapić, i najavio da će danas premijeru uputiti zvanično pismo.

On je pozvao i sve bivše članove SDP-a koji su na funkcijama da vrate svoje mandate partiji koja ih je delegirala.

Na pitanje šta ce uraditi ukoliko Đukanović odbije zahtjev SDP-a Krivokapić je odgovorio da neizvjesnost nije tako velika.

„DPS će nadam se ispoštvovati koalicione odredbe i obaveze. Poštovanje tih obaveza je očuvanje vlade i sve je tom interesu u suprtonom se ne bi zvali evropska Crna Gora“, kazao je Krivokapić.

Argument u inicijativi SDP-a za rekonstrukciju Vlade je činjenica da je DPS sa SDP-om tokom 2012. godine sklopio koalicioni ugovor po kome se za predsjednika parlameta i na funkcije potpredsjednika Vlade i ministara saobraćaja, unutrašnjih poslova i informacionog društva biraju predstavnici Socijaldemokratske partije.

Što se tiče resora unutrašnjih poslova, aktuelni ministar Raško Konjević ostao je u SDP-u, tako da su sporne funkcije koje trenutno pokrivaju Lazović i Brajović.

Shodno odredbama sporazuma između DPS-a i SDP-a na osnovu kojeg je Đukanović 2012. godine postao premijer, strankama pripada nesporno pravo da definišu sopstvenu kadrovsku politiku i predlažu ministre.

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com