SNP: Penzioneri su socijalni slučajevi, tražićemo izmjene zakona - Volim Podgoricu

SNP: Penzioneri su socijalni slučajevi, tražićemo izmjene zakona

Socijalistička narodna partija ponovo će staviti na dnevni red skupštine prijedlog izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Potpredsjednica te partije Danijela Pavićević kazala je das u penzioneri, čija je penzija ispod dvije stotine eura, a kojih ima oko 40.000, izjednačeni su sa korisnicima socijalne pomoći.

“Kako bismo imali što realniju sliku ekonomskog stanja u Crnoj Gori moramo uzeti u obzir i građane koji su, usljed stečaja u njihovim preduzećima, nakon višegodišnjeg rada, ostali bez posla i našli se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Predstavnicima vlasti nikada nije ni bilo stalo do ekonomske održivosti tih preduzeća, jer su ih povjeravali osobama koje nijesu umjele njima upravljati, što je imalo katastrofalan uticaj na ukupan privredni razvoj”, istakla je ona.

Ona podsjeća da inicijativa SNP-a da se, kroz izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, ublaži težak položaj ove kategorije građana, nije naišla na dobru volju poslanika vladajućih partija.

“Poručujemo da nećemo odustati, odnosno da ćemo u narednom periodu  ove izmjene, kojima bi ova kategorija građana lakše ostvarila pravo na penziju, staviti ponovo na dnevni red Skupštine Crne Gore.”, naglasila je Pavićević.

Ekonomski problemi se povećavaju, a vlast, kako navodi, poseže za dodatnim nametima i opterećenjima već osiromašenih građana.

Prema njenim riječima, rješavanje problema nezaposlenosti i životnog standarda građana nijesu od primarnog značaja za vladajuću koaliciju, “koja sa tim problemima ne želi da se suoči”.

“Nedostatak novca u državnom budžetu rješava se rebalansom ili dodatnim zaduživanjem, a garancija su građani i njihova djeca koja će sve to jednom morati da vrate. To neće biti problem  djece crnogorskih vlastodržaca s obzirom da su neki od njih s punoljetstvom postali vlasnici, recimo, luksuznih nekretnina u nekim od evropskih metropola. Biće to, nažalost, problem djece one većine siromašnih građana koji na dan izbora, zarad, ,,sigurne socijale”, zaokružuju vlast. Njihova djeca će morati da plate skupi život u luksuzu predstavnika vlasti i to je potrebno da znaju građani Crne Gore”, rekla je ona.

Pavićević prenosi da je bivši savjetnik Džordža Buša kazao da je iz Crne Gore od 2001. do 2010. godine nezakonito iznijeto preko šest milijardi američkih dolara.

“Pitamo se – da li je to sa onim što se proglašava za državnu tajnu ili je sve to skupa  jedna velika državna tajna. Neka se zapitaju oni građani koji im daju glas zbog 50 eura ili neke sitne privilegije. Neko je rekao da država, odnosno vlast, postoji zbog građana, ali nas naši vlastodršci uvjeravaju u suprotno, to jest da su građani tu samo zbog njih”, zaključila je ona.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com