URA apeluje: Regulisati saobraćajni kolaps oko KCCG - Volim Podgoricu

URA apeluje: Regulisati saobraćajni kolaps oko KCCG

Građanski pokret URA apelovao je na nadležne da preduzmu mjere kako bi se regulisao saobraćajni kolaps oko Kliničkog centra Crne Gore.

Podsjećajući kako je prošlo mjesec dana otkako je direktor Kliničkog centra Crne Gore, Ranko Lazović, zabranio parkiranje unutar bolničkog kruga, iz GP URA navode da je golim okom vidljivo kako cilj nije ispunjen.

“Kao razlog navedeno je to što ‘nepropisno parkirani automobili često ometaju prolazak sanitetskih vozila kroz krug ove ustanove, čime se dovodi u pitanje efikasno funkcionisanje saobraćaja i na taj način zbrinjavanje pacijenata. Mjesec dana od početka primjene ove odluke, golim okom je vidljivo da cilj nije ispunjen. Naprotiv, zbog zakrčenja saobraćaja tokom skoro cijelog dana, sanitetska vozila i vozila s urgentnim slučajevima, daleko teže stižu do cilja nego ranije”, saopštila je predsjednica Gradskog odbora tog pokreta u Podgorici, Jasna Gajević.

Uprava Kliničkog centra Crne Gore, kako navodi, nije razmišljala kakve će biti posljedice njene odluke o zabrani parkiranja.

“One su sljedeće: ni svo osoblje bolnice nema gdje da se parkira. Pošto je, do skoro javni parking između KCCG i Medicinske škole pretvoren u parking isključivo za osoblje centra, pacijentima je preostalo samo tridesetak mjesta na parking ispred bolnice. Tokom cijelog dana, a posebno za vrijeme posjeta, svi okolni trotoari su ‘okupirani’ automobilima, tako da pješaci moraju da idu kolovozom. U jutarnjim časovima i na završetku radnog vremena vlada apsolutni saobraćajni zastoj u tom dijelu grada. Građani, dovijajući se gdje da se parkiraju, ostavljaju svoje automobile na mjestima gdje dodatno usporavaju i otežavaju odvijanje saobraćaja. Posebno je problematično parkiranje u uličici između Instituta za javno zdravlje i stare bolnice, gdje red parkiranih automobila zauzima saobraćajnu traku, tako da za saobraćaj ostaje samo jedna. Svi znamo kolika se tu gužva pravi, te koliko „brzo i efikasno“ bolnička vozila mogu da stignu do svoga cilja”, navodi Gajević.

Ona je istakla da uprava Kliničkog centra nije smjela da donese ovu odluku ishitreno i na svoju ruku, te da su prethodno, u saradnji sa nadležnim opštinskim organima, trebali da procijene posljedice i blagovremeno ih preduprijede.

(RTCG, foto: Portal Analitika)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com