Preduzetnice iz Bugarske u Crnoj Gori: Saradnjom do jačeg ženskog preduzetništva - Volim Podgoricu

Preduzetnice iz Bugarske u Crnoj Gori: Saradnjom do jačeg ženskog preduzetništva

 

Na poziv Udruženja preduzetnica Crne Gore, a u saradnji sa  Balkanskim udruženjem žena u zanatstvu, članice Udruženja žena srednje klase Bugarske boravile su u studijskoj posjeti Crnoj Gori od 1. do 4. septembra.

Preduzetnice iz Bugarske obišle su desetak uspješnih crnogorskih firmi, razgovarale i razmijenile iskustva sa preduzetnicama iz Crne Gore, i sastale se sa predstavnicima lokalne uprave Glavnog grada, kao i Budve.

podršku grada domaćina od strane sekretarke Sekretarijata za lokalnu samoupravu grada Budve,  Tanja Kažanegra.

U Podgorici ih je primio šef Biroa za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici Glavnog grada Vladimir Rajčić i tom prilikom su razgovarali o mogućnostima saradnje glavnih gradova dvije države i poslovnih udruženja, a rodila se inicijativa za bratimljenje dva grada.

Predsjednica bugarskog udruženja Iskra Daskalova zaključila je, na osnovu razgovora sa predstavnicima lokalne zajednice, da  Podgorica ima dobre primjere prakse podsticanja i ohrabrivanja ženskog preduzetništva.

Sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu Budve upoznala je gošće sa lokalnimakcionim planom rodne ravnopravnosti grada Budve, u okviru kojeg je realizovano niz aktivnosti iz oblasti ekonomije i održivog razvoja.

Udruženje preduzetnica Bugarske je potisalo memorandum o saradnji sa Jadranskim sajmom što će omogućiti iz ove države da učestvuju na Sajmu ženskog preduzetništva od 22-24 Oktobra ove godine.

preduzetnice

Gošće iz Bugarsek su posjetile preduzeća u šest crnogorskih gradova “Habitat”,poslastičarnicu “Slovenska plaža”, “Jadranski sajam” u Budvi preduzeće “Frutiera” u Tivtu, Modni salon “LidaMard.me” u Kotoru, Osmi red D”, vinariju “Zenta”, “Optika Babić” I “Modni studio Maja” u Podgorici,  Montenomaks Control&Logistics”  Danilovgradu I NVO “Business Start –up Center” i “Olivmont”, u Baru.

U okviru studijske posjete održana je i radionica “Uloga i značaj ženskog preduzetništva u Bugarskoj i Crnoj Gori” problem i izazovi sa kojima se suočavaju.  Govorile su Tanja Kažanegra, predsjednice ženskih organizacija Bugarske Crne Gore i Budve  Iskra Daskalova, Edita Dautović i Branka Čvorović,  urednica Radio Budva.

Edita Dautović, predsjednica crnogorskog Udruženja preduzetnica,  istakla je da su ovakve studijske posjete od velikog značaja, kako za žene preduzetnice, tako i za turizam, lokalne zajednice i Crnu Goru uopšte.

– Nadam se da će žene preduzetnice uvidjeti značaj povezivanja i razmjene iskustava i u budćnosti očekujem veću podršku kako samih preduzetnica, tako i svih segmenata društva, kao i više inicijativa za realizaciju sličnih aktivnosti, kazala je Dautović koja je i predsjednica Balkanskog udruženja žena koje okuplja predstavnice devet zemalja (Bugarska, Moldavija, Rumunija, Kosovo, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija i Crna Gora).

U Crnoj Gori su boravile bugarske preduzetnice Yana Galincheva, DUSITEX,mattresses; Zaprianka Korkoliiska, ANKOR, embroidery; Anna Harizanova, ZENIT GROUP, furnishing; Dafina Kareva, EMA, beauty shop; Svetlana Kuzalova, očna ljekarka zastupnica opričarske radnje; Hristina Zemlvakova SOLARIS, Ivana Yordanova (tehnolog u proizvodnoj kozmetici), Albena Gencheva (kozmetičarka), Daniela Valkova (ekonomistkinja) sa predsjednicom Udruženja žena iz srednje klase u Bugarskoj i vlasnicom TIBI EOOD, proizvodnja odjeće Iskra Daskalova.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com