Home / NOVOSTI / Društvo / CRNA GORA Za hranu trošimo stotine, za obrazovanje tek 10 eura mjesečno!
Potrošačka korpa
Potrošačka korpa

CRNA GORA Za hranu trošimo stotine, za obrazovanje tek 10 eura mjesečno!

Prosječna crnogorska porodica sa dvoje djece  za obrazovanje mjesečno izdvaja tek desetak eura, alarmantan je podatak iz najnovijeg izvještaja MONSTAT-a za avgust.
Kako je saopšteno iz Zavoda za statistiku, ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za avgust ove godine iznosila je 805 eura, od čega se na hranu i bezalkoholna pića odnosilo 253,30 eura, na neprehrambene proizvode i usluge 351,80 eura i vrijednost imputirane rente 199,90 eura.
U avgustu je prosječno domaćinstvo (čine ga četiri člana od kojih je dvoje odraslih i dvoje djece) najviše novca izdvojilo za račune  za vodu, struju, gas i druga goriva i to čak 90,50 eura. Što se tiče prehramnebih proizvoda u prethodnom mjesecu crnogorska prosječna porodica je najviše novca dala za kupovinu mlijeka, mliječnih proizvoda i jaja 70,80 eura.

Za žito i proizvode od žita u prosjeku su domaćinstva u avgustu potrošila 32,50 eura, povrće i prerađevine od povrća 39,10, voće i prerađevine od voća 30,50, svježe i prerađeno meso 50,20, svježu i prerađenu ribu 5,80, ulja i masti 6,80, ostale prehrambene proizvode 16,50 i bezalkoholna pića 1,10 eura.

Prosječna crnogorska porodica je u avgustu za kupovinu odjeća i obuće potrošila 42,60, pokućstvo i rutinsko održavanje stana 24,50, zdravlje 26,50, transport 53,30, komunikacije 34,60, rekreaciju i kulturu 18,80, obrazovanje 10,70, restorane, kafee i hotele 19,30, kao i ostala dobra i usluge 31 eura.

Primjećuje se da i pored savjeta ljekara i nutricionista, da je zdravo jesti ribu, naši građani skoro deset puta više novca troše na meso i suhomesnate proizvode, nego za kupovinu ribe.

Takođe, na osnovu ovih podataka MONSTAT-a, crnogorska porodica malo novca troši na obrazovanje i to samo 10,70 eura mjesečno.

 

Podsjećamo da je u julu (za avgust podaci još nijesu objavljeni) ove godine prosječna zarada iznosila 476 eura.

Na osnovu najnovijih podataka MONSTAT-a vidi se da prosječna zarada jednog člana domaćinstva ne može da podmiri mjesečne troškove ishrane, računa za struju, vodu, smeće, prevoz, garderobu…

Nabrojani statistički podaci navode na zaključak da su građani Crne Gore pravi mađioničari kad uspijevaju da sa zaradama koje su, većini njih, manje od prosječnih izmire mjesečne obaveze i napune frižidere…

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je suma izdataka za hranu i ostalih tekućih izdataka koja uključuje kupljene proizvode, sopstvenu proizvodnju i poklone za prosječno domaćinstvo koje čine četiri člana od kojih je dvoje odraslih i dvoje djece.

 

loading...

One comment

  1. Kakov nam je obrazovanje, i to je dosta 🙁

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com