Prodaja oružja iz SFRJ: Kalašnjikov od 300 do 500 eura - Volim Podgoricu

Prodaja oružja iz SFRJ: Kalašnjikov od 300 do 500 eura

Automatske puške, u zavisnosti od stanja i modela, “na crno” i dalje mogu da se kupe po cijeni od 300 do 500 eura, svjedoče, za “Novosti”, istražni organi koji se bave ovim problemom na teritoriji Srbije, ali i Republike Srpske i Federacije BiH.

Prema navodima upućenih sagovornika Novosti, riječ je o naoružanju koje je “preteklo iz minulih ratova na tlu nekadašnje SFRJ”.

Navodno, oni koji su bili bolje pozicionirani u raznim vojnim jedinicama ili su na bilo koji način uticali na njih, imaju bolje sačuvane modele naoružanja.

“Bilo je slučajeva minulih godina da se krijumčarenje obavljalo preko mostova na Drini. Izvjesni Mujo O. iz Zvornika je tako mislio da može da švercuje oružje zato što, pored državljanstva BiH, posjeduje i pasoš jedne zapadne zemlje. Završio je u zatvoru, ali samo šest mjeseci”, kaže sagovornik upućen u istrage oko šverca kratkih i dugih cijevi.

Nedavno je u jednom selu kod Loznice kod više poljoprivrednika koji nikada nijesu imali problema sa zakonom pronađen pravi arsenal – tri automatske puške, dva karabina, pištolj i municija. Slučaj je otkiven operativnim radom jednog od policijskih starješina u Loznici.

“Pred rat, recimo u BiH, ljudi su zastrašivani po selima, ali i imućniji po gradovima, pa su ili prodavali kravu za automatsku pušku ili davali robu i gotov novac da do njih dođu. To je bilo vrijeme uoči rata, kada se na lihevoj obali Drine već osjećao miris baruta”, podsjećaju sagovornici.

U RS i BiH policija je u više navrata sprovodila akciju pod imenom “Žetva”, čiji je cilj bio da predaju oružje i municiju, bez ikakve odgovornosti, svi oni koji ih imaju.

Količine tako prikupljenih opasnih oružja i oruđa nijesu za potcjenjivanje, ali je broj oružja koji je i dalje u kućama višestruko veći.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com