Za sada ništa od antiNATO koalicije - Volim Podgoricu

Za sada ništa od antiNATO koalicije

Projekat stvaranja antiNATO koalicije, koji podrazumijeva formiranje čvršćeg institucionalnog saveza političkih partija i nevladinih organizacija, propao je nakon što inicijator Demokratska narodna partija Milana Kneževića nije dobila podršku od Nove srpske demokratije, Socijalističke narodne partije i dijela civilnog sektora koji se protivi učlanjenju Crne Gore u taj vojno-politički savez, saznaje Pobjeda.

Projekat je dodatno urušen i definitivno pokopan zbog loše organizacije, slabog odziva i retrogradnog javnog nastupa tokom anti-NATO protesta održanih u Podgorici prošle subote, 12. decembra.

Inicijativu za formiranje antiNATO koalicije objelodanio je predsjednik DNP-a Milan Knežević na sastanku dijela lidera opozicije sa mitropolitom Amfilohijem, koji je održan početkom septembra mjeseca ove godine.

Nakon što je ta ideja dodatno operacionalizovana u Moskvi na sastanku Kneževića sa predstavnicima ruske Dume, podgorički odbor DNP-a je zadužio svog predsjednika da uz adekvatan akcioni plan tu ideju i formalno pripremi i uputi prema svim zainteresovanim stranama.

Akcioni plan sadrži niz mjera i aktivnosti sa namjerom da dovede do strateškog cilja pritiska da se preobrati javno mnjenje i pridobije za opciju vojne neutralnosti Crne Gore, koju bi po prvobitnoj zamisli, osim Rusije, garantovala i Alijansa. Tu inicijativu je podržala i sama Moskva.

Iako je Knežević dobio otvorenu podršku zvanične Moskve za svoj naum, od prvobitnog plana odustala je prva Nova srpska demokratija koja je umjesto da se izjasni o formiranju antiNATO koalicije bez prethodnih konsultacija sa ostalim članicama DF-a, pozvala na protest sve političke partije i nevladine organizacije koje se protive članstvu Crne Gore u NATO. Uključujući i Demos i Demokrate koje se nijesu programski izjasnile o tom pitanju.

Iako nijesu konsultovane, DNP i Radnička partija Janka Vučinića su odlučile da zbog ,,mira u kući“ podrže protest. Međutim, takav jednostran poziv nije se dopao Milićevom SNP-u koji je ignorisao Mandićevu inicijativu. To je zasmetalo i zamjeniku predsjednika Nove Slavenu Radunoviću, koji je na društvenim mrežama direktno prozvao Milićev SNP.

Da stvar bude gora, tu nije bio kraj iznenađenjima za Milana Kneževića i Predraga Bulatovića. Posebno je Predrag Bulatović bio iznenađen kada je Andrija Mandić najavio specijalnog gosta na antiNATO protestu: bivšeg crnogorskog predsjednika i premijera Miloševićeve SR Jugoslavije Momira Bulatovića.

Ipak, ono što je, prema izvorima Pobjede, zasmetalo najvećem dijelu DNP-a jeste dio govora Momira Bulatovića u kojem je on izjednačio EU i NATO nazvavši ih „lopovima i ubicama“. Tako je anti-NATO protest pretvoren i u antiEU okupljanje.

U DNP-u, prema tvrdnjama izvora Pobjeda, za loš odziv krive i predsjednika Pokreta za promjene Nebojšu Medojevića koji je prema njihovom mišljenju u javnosti previše isticao da neće prisustvovati antiNATO protestima. Medojević je, ispostavilo se, bio sasvim u pravu. Klicanje ruskom predsjedniku Putinu, ikonografija skupa, četničke pjesme i prijeteće poruke govornika su podsjetile na skupo ve 90-ih godina prošlog vijeka. Tako se subotnji pokušaj promocije stvaranja novog saveza za borbu protiv priključenja Crne Gore u NATO pretvorio se u ne baš glamurozno okupljanje ekstremnih pristalica Nove srpske demokratije.

1 komentar

  1. What i do not realize is in reality how you’re now not actually much more neatly-favored than you may be right now. You’re very intelligent. You recognize therefore considerably relating to this topic, made me in my view consider it from a lot of varied angles. Its like women and men aren’t involved until it’s one thing to do with Girl gaga! Your own stuffs excellent. Always maintain it up!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com