Na današnji dan dogodila se Božićna pobuna - Volim Podgoricu

Na današnji dan dogodila se Božićna pobuna

Božićni ustanak crnogorskog naroda, podignut 6. januara 1919. godine, kulminirao je na današnji dan na Cetinju i u drugim gradovima Crne Gore, a imao je za cilj da se ponište odluke tzv. Podgoričke skupštine, od 26. novembra 1918. godine kojom je naša zemlja izgubila državnost i samostalnost.

Ustanici napadaju Cetinje noću, 5. na 6. januar 1919. godine. Dolazi do vatrenog obračuna i ustanici ne uspijevaju da uđu u grad. Molbe i zahtjevi vlasti i vojske da se “stišaju strasti” nijesu pomogli i pobunjenici su na pravoslavni Božić, 7. januara 1919. godine sa svojim odredima napali Cetinje – zato se ova akcija u istoriografiji naziva “Božićna pobuna” ili “Cetinjski ustanak”.

Kapetan Krsto Zrnov Popović bio je jedan od vođa Božićne pobune, koju su protiv srbijanske dinastije Karađorđević podigli zelenaši, pristalice svrgnutog kralja Nikole i crnogorske dinastije Petrović Njegoš.

Bjelaši koji su branili Cetinje, potpomognuti od vojske i žandarmerije pružili su snažan otpor i tom prilikom pala je i prva žrtva – poginuo je jedan od vođa zelenaša kapetan Đuro Drašković. Nažalost, on nije bio jedini: prema nepotpunim istorijskim izvorima poginulo je 16. branilaca crnogorske Prijestonice, dok je među pobunjenicima bilo 54 ranjenih.

Ustanak pod vođstvom Krsta Popovića u krvi su ugušile srpska vojska i policija u saradnji s bjelašima.

Pogibija Draškovića i bjekstvo iz Crne Gore organizatora “Cetinjskog ustanka” Jovana Plamenca, obeshrabrili su pobunjenike i oni su položili oružje, a većina ih se vratila svojim kućama”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com