RADNICI KAP-A TUŽE SINDIKALCE: “Ugradili se u gradnju stanova” - Volim Podgoricu

RADNICI KAP-A TUŽE SINDIKALCE: “Ugradili se u gradnju stanova”

Sadašnji i bivši radnici Kombinata aluminijuma, njih 239, podnijeli su krivičnu prijavu protiv nekadašnjih sindikalnih vođa zbog osnovane sumnje da su na organizovan način zloupotrijebili položaj, pečat i stekli protivpravnu korist od placa za gradnju stanova na Tuškom putu.

Pojeda piše da je krivična prijava podnijeta protiv Zorana Miloševića, Rada Krivokapića, Zorana Ćetkovića, Dragana Drobnjaka, Radovana Toškovića i Biljane Jovićević.

U krivičnoj prijavi se navodi da su okrivljeni u julu prošle godine, uprkos tome što su im prestale funkcije u Sindikatu, nastavili da obavljaju te dužnosti.

“Ove osobe su protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, zloupotrebljavajući i sindikalne pečate, nezakonito postupala, tako što su neovlašćeno, kao predsjednici Sindikata, zaključili ugovor o stambenoj gradnji sa investitorom Montas engineeringom iz Podgorice, čiji je osnivač Zdravko Kračković”, navodi se u prijavi.

Tim ugovorom su, kako se dodaje, zemljište površine 4,21 hiljadu kvadrata, vlasništvo Sindikata KAP-a uložili u zajednički posao da bi sebi i drugim pribavili protivpravnu imovinsku korist preko 40 hiljada eura, čime je pričinjena šteta radnicima i penzionerima KAP-a koji su dugogodišnji članovi Sindikata”, navodi se u prijavi Specijalnom državnom tužilaštvu.

Na tom placu planirana je gradnja 70 stambenih jedinica, ali još nije započela. U prijavi se bivši sindikalci terete i da su u oglasu o raspodjeli stanova naveli visoku cijenu po kvadratu od 670 EUR, jer je tada tržišna cijena na toj lokaciji bila 450 eura, tim prije što je plac dobijen besplatno od Glavnog grada Podgorica.

“Nezakonitim raspolaganjem zemljištem i zaključivanjem štetnog ugovora o zajedničkoj gradnji 70 stambenih jedinica, umjesto ranije predviđenih 85, namjeravaju da ostvare razliku u cijeni od 450 do 670 eura i sebi i drugima pribave protivpravnu imovinsku korist, a na štetu radnika KAP-a”, navodi se u prijavi.

Tužioci u prijavi navode da je jedini reprezentativni sindikat Sindikat Kombinata aluminijuma Podgorica, koji je upisan u registar reprezentativnih sindikata 21. jula 2011, a čiji je predsjednik i sada Sandra Obradović.

“On je jedini u ime radnika i bivših radnika KAP-a i penzionera mogao raspolagati sa spornim zemljištem koje su dobili 2009. godine od kada i polažu pravo raspolaganja”, navodi se u prijavi uz predlog da se, između ostalog, angažuje i vještak građevinske struke da se izjasni o cijeni stanova koje je trebalo graditi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com