Nema spajanja Komunalne policije i Komunalne inspekcije - Volim Podgoricu

Nema spajanja Komunalne policije i Komunalne inspekcije

Za­jed­ni­ca op­šti­na Cr­ne Go­re od­ba­ci­la je mo­guć­nost da se Ko­mu­nal­na in­spek­ci­ja pri­po­ji Ko­mu­nal­noj po­li­ci­ji ko­ju već ne­ko vri­je­me za­go­va­ra­ju čel­ni­ci Ko­mu­nal­ne po­li­ci­je. Iz vi­še iz­vo­ra nam je po­tvr­đe­no da je Go­ran Jan­ko­vić, na­čel­nik Ko­mu­nal­ne po­li­ci­je, u ne­ko­li­ko na­vra­ta tra­žio spa­ja­nje slu­žbi. Ko­mu­nal­na in­spek­ci­ja po­če­la je sa ra­dom 1. ja­nu­a­ra, a na­sta­la je tran­sfor­ma­ci­jom Ko­mu­nal­ne po­li­ci­je iz ko­je je pre­šlo 40 in­spek­to­ra.
Da je od­ba­če­na mo­guć­nost da se po­no­vo spo­je ove dvi­je slu­žbe za  je po­tvr­dio Re­fik Bo­ja­džić, ge­ne­ral­ni se­kre­ta­ra Za­jed­ni­ce op­šti­na Cr­ne Go­re.
-Od­re­đe­na gru­pa slu­žbe­ni­ka za­go­va­ra­la je da se Ko­mu­nal­na in­spek­ci­ja Glav­nog gra­da vra­ti pod okri­lje Ko­mu­nal­ne po­li­ci­je ka­ko se ne bi sva­đa­li šta je či­ja nad­le­žnost. Ta mo­guć­nost je od­ba­če­na, jer je kod Glav­nog gra­da pri­hva­tlji­vo i lo­gič­no da po­sto­je dva po­seb­na or­ga­na, jer Pod­go­ri­ca ima ve­li­ki broj ko­mu­nal­nih po­li­ca­ja­ca i in­spek­to­ra. To bi bi­lo mo­gu­će kod dru­gih gra­do­va gdje po­sto­je po tri, če­ti­ri ko­mu­nal­na po­li­caj­ca i je­dan ili dva ko­mu­nal­na in­spek­to­ra. Za te gra­do­ve naj­ra­ci­o­nal­ni­je bi bi­lo da bu­du pod jed­nom ka­pom i da na če­lu tog jed­nog za­jed­nič­kog or­ga­na bu­de na­čel­nik ili se­kre­tar se­kre­ta­ri­ja­ta. To je za Pod­go­ri­cu ne­iz­vo­dlji­vo i ta je mo­guć­nost od­ba­če­na – re­kao je Bo­ja­džić.
On je ob­ja­snio šta su nad­le­žno­sti Ko­mu­nal­ne po­li­ci­je, a šta Ko­mu­nal­ne in­spek­ci­je.
-Ko­mu­nal­na in­spek­ci­ja je or­gan nad­le­žan za vr­še­nje in­spek­cij­skog nad­zo­ra ta­mo gdje se vo­di isnpek­cij­ski po­stu­pak, dok je Ko­mu­nal­na po­li­ci­ja or­gan ko­ji vr­ši ko­mu­nal­ni nad­zor i obez­bje­đe­nje ko­mu­nal­nog re­da. Ko­mu­nal­na po­li­ci­ja je tu vi­še ra­di pre­ven­ti­ve da bi spre­ča­va­li na­ru­ša­va­nje ko­mu­nal­nog re­da – is­ta­kao je Bo­ja­džić.
Sa­vjet­nik za pro­stor­no pla­ni­ra­nje i ko­mu­nal­ne dje­lat­no­sti u Za­jed­ni­ci op­šti­na Cr­ne Go­re Sa­nja Živ­ko­vić ob­ja­sni­la je da su ove dvi­je slu­žbe nad­le­žne za iste stva­ri, ali da su im mje­re i ovla­šće­nja raz­li­či­ti.
-U slu­ča­ju da ko­mu­nal­ni po­li­ca­jac na li­cu mje­sta za­tek­ne gra­đa­ni­na da lo­mi klu­pu on je du­žan da mu na­re­di da je vra­ti u pr­vo­bit­no sta­nje i da mu iz­da pre­kr­šaj­ni na­log za­to što je ošte­tio op­štin­sku imo­vi­nu. Ako gra­đa­nin po­stu­pi po nje­go­vom na­re­đe­nju i vra­ti klu­pu u pr­vo­bit­no sta­nje slu­čaj je ri­je­šen, jer je iz­da­va­nje pre­kr­šaj­nog na­lo­ga kraj­nja mje­ra ko­ju pred­u­zi­ma ko­mu­nal­ni po­li­ca­jac. U slu­ča­ju da gra­đa­nin ni­je po­stu­pio po na­re­đe­nju ko­mu­nal­nog po­li­caj­ca, on je du­žan da sa­či­ni za­pi­snik ko­ji pro­sle­đu­je Ko­mu­nal­noj in­spek­ci­ji na da­lje po­stu­pa­nje. Ko­mu­nal­na in­spek­ci­ja ima ovla­šće­nja da vo­di in­spek­cij­ski nad­zor i uprav­ni po­stu­pak ko­ji pod­ra­zu­mi­je­va da sa­slu­ša pre­kr­ši­o­ca, da mu iz­da rje­še­nje ko­jim mu na­re­đu­je da vra­ti klu­pu u pr­vo­bit­no sta­nje. U slu­ča­ju da ni ta­da gra­đa­nin ne­će da po­stu­pi po rje­še­nju po­kre­će se ad­mi­ni­stra­tiv­no iz­vr­še­nje rje­še­nja što zna­či da će pred­u­ze­će po­pra­vi­ti klu­pu ali o tro­šku pre­kr­ši­o­ca – ob­ja­sni­la je Živ­ko­vić.
Ona ob­ja­šnja­va da ko­mu­nal­ni in­spek­tor i ko­mu­nal­ni po­li­ca­jac mo­ra­ju sa­ra­đi­va­ti. Sa­nja Živ­ko­vić na­vo­di u če­mu se još raz­li­ku­ju ovla­šće­nja ove dvi­je slu­žbe.
-Po za­ko­nu o in­spek­cij­skom nad­zo­ru ko­mu­nal­ni in­spek­tor je du­žan da uko­li­ko uoči ne­ku ne­pra­vil­nost na li­cu mje­sta upo­zo­ri pre­kr­ši­o­ca i da mu od­re­di rok u ko­jem tre­ba da ih ot­klo­ni. U slu­ča­ju da te ne­pra­vil­no­sti ne ot­klo­ni u pred­vi­đe­nom ro­ku u to­ku kon­trol­nog in­spek­cij­skog pre­gle­da mo­že da ga ka­zni. Za raz­li­ku od ko­mu­nal­ne po­li­ci­je ko­ja pre­kr­ši­o­ca mo­že da ka­zni na li­cu mje­sta – ka­že Živ­ko­vić.

(Dan)

1 komentar

  1. It’s my belief mesothelioma can be the most lethal cancer. It contains unusual characteristics. The more I look at it the greater I am certain it does not respond like a true solid tissues cancer. In the event mesothelioma is often a rogue virus-like infection, therefore there is the chance for developing a vaccine along with offering vaccination for asbestos open people who are really at high risk associated with developing future asbestos associated malignancies. Thanks for sharing your ideas about this important health issue.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com