Podgoričani Beli Alivodić i Mirko Dragović UPECALI AJKULU (VIDEO) - Volim Podgoricu

Podgoričani Beli Alivodić i Mirko Dragović UPECALI AJKULU (VIDEO)

Duo podgoričkih ribolovaca, Beli Alivodić i Mirko Dragović, prije nekoliko dana su imali vrlo zanimljiv ulov. Čekajući tune na drifting, na desetak milja zapadno od Bara, mamac je pokupio modrulj preko dva metra dužine. 

„Znali smo da nije tuna. Ona vuče kao metak, a ova riba je bila usporena, ali vrlo snažna. Jedino nijesmo znali je li lisica ili modrulj“, rekao je za Beli za Bar Info. Provjereno jaka oprema, štap (ATC) i upareni čekrk od 50 libri, i riba je brzo izvedena na površinu. A onda dilema – što dalje sa njom?

„Sama je riješila najveći problem, skinula se sama sa udice i uskratila nas muka. Svakako se radi o ugroženoj vrsti i ne bi smo je zadržali, ni za meso“, kaže Alivodić, koji bukvalno koristi svaki slobodan momenat da dođe iz Podgorice i peca. Iza sebe, zajedno sa Dragovićem, ima brojne trofeje – zubace, gofove, pa i krupne tune.

 Modrulj, na latinskom „prionace glauca“, jedna je od 28 vrsta morskih pasa u Jadranu. Može da naraste do četiri metra dužine. Ima ga u svim svjetskim okeanima, a kod nas je najbrojniji je na pučini Južnog Jadrana.

Od 1580. do 2013. godine, modrulju se pripisuje samo 13 napada na ljude, od kojih su četiri bila sa smrtnim posljedicama.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com