NEOBIČNI UMJETNIK IZ KOLAŠINA: Madenovi „Drvostvori“ (Foto) - Volim Podgoricu

NEOBIČNI UMJETNIK IZ KOLAŠINA: Madenovi „Drvostvori“ (Foto)

Sigurno je da čovjek, kad ga okružuju sva čuda prirode u punom sjaju poželi, da i on stvori neko čudo. Tako je kažu i nastala umjetnost, iz čovjekove želje da parira prirodi u stvaranju. A priroda je bila izdašna kad je Crna Gora i Kolašin u pitanju.

Uz Taru, koja je planetarni biser, nije teško izabrati umjetnost. Ona se sama nudi. Tako je negdje, iz te ljubavi prema prirodi i Tari, i Mladen Karišik postao umjetnik.

Čovjek koji , kako sam za sebe kaže, zna dosta zanata počeo je da se bavi umjetnošću, pecajući…

– Dosta vremena provodim u prirodi, dosta vremena provodim pored Tare jer volim da pecam i  tako da sam gledajući to korijenje pored rijeke dobio želju da od njega nešto i napravim. Tako su nastali Drvostvori. Možda Vam izgledaju zastrašujuće ali oni predstavljaju zaštitnike prirode, žaštitnike vode jer su iz nje izrodili. – priča Mladen o svojim Drvostvorima.

1

Mladen Karišik živi od svojih zanata, a uživa u svojoj umjetnosti. Njegove impozantne drvene figure, dostojne holivudskih filmova, ovih dana čuvaju tivatske Pine. Drvostvori privlače pažnju prolaznika i turista koji se uz njih slikaju, dok nadgledaju Boku i plove nekim nedohvatljivim svjetovima.

-Ti drvostvori koji su stigli do Tivta su ustvari pirati, porodica ekoloških pirata. Tu je drvobradi kapetan, njegova stroga žena kojoj smo dali ime Nera i dvoje djece, u pratnji odanog kormilara broda njihovog broda. I dok roditelji ozbiljnih lica šalju prolaznicima poruku da svi moramo brinuti o životu oko nas i prirodi koju zagađujemo, djeca se nevino igraju sa đuladima i topom ne znajući koliko opasna može biti ta igra.- kaže Mladen za Kodex.

3

Iako izgledaju zastrašujuće, Mladenovi ”Drvostvori” najomiljeniji su među djecom koja kao da i nesvjesno razumiju ono što je umjetnik htio da poruči. Mladenovo pojavljivanje u Tivtu, u društvu Drvostvora,  je njegova prva izložba. Još nije navikao ni na pažnju koju izaziva. Kaže da je njegova umjetnost nastala spontano.

2

-Volim prirodu, volim planinu, rijeku i vjerujem da je svaki čovjek takav. Vjerujem i da svaki čovjek ima želju da stvori nešto novo od svega onog što priroda nudi. Da kreira neki novi svije, svijet mašte koji već postoji u prirodi. Samo ga treba naći. – kaže Mladen Karišik, neobični umjetnik iz Kolašina.

A šta će novo nastati u njegovoj radionici, Mladen ne zna. Čeka da se neki novi drvostvori sami pojave, da izrone iz Tare u naš svijet. A do tada, želio bi da za one koje je već napravio pronađe dom u kojem će ih čuvati i koji će čuvati, kaže Mladen

1 komentar

  1. Thank you for every other great article. The place else could anybody get that kind of info in such an ideal approach of writing? I have a presentation subsequent week, and I am at the search for such info.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com