10 neobičnih načina odgajanja djece širom svijeta

Postoje različite kulture samim tim i različiti stilovi odgajanja djece. Saznajte kako se u različitim kulturama koriste različite metode odgajanja.

 

1. Solapur, Indija

Bacanje beba je godišnji festival u Solapuru. Bebe se obično bacaju sa kule koja je visoka 15 metara, a oni koji hvataju bebu drže čaršaf na koji je prihvataju kada padne. Iako deluje zastrašujuće, srećom, nije se još uvijek desila nezgoda.

2. Bali

U Baliju, bebama nije dozvoljeno da dodiruju zemlju dok ne napune tri mjeseca. Smatra se da ukoliko dijete dodirne prljavu zemlju i ono će samo postati prljavo.

3. Istočni Kejp u Africi

Kada dijete navrši tri dana života, običaj je da se prevede kroz dim koji nastaje paljenjem lišća koje ima poseban miris. Ono što je interesantno jeste to da kada ih penose kroz dim, bebe nisu uznemirane. Vjeruje se da će ovim ritualom djeca biti neustrašiva.

4. Grčka

U Grčkoj postoji običaj da se na bebu pljune tri puta kako bi se istjerao zao duh, loša sreća i sve negativno.

5. Irska

Tradicionalno, Irski parovi nakon vjenčanja čuvaju parče torte sa vrha sve do krštenja svog djeteta. Torta se služi gostima, a par mrvica sa torte se stavlja djetetu na čelo i dijete se blagosilja.

6. Kenija

U Keniji roditelji ne gledaju očima svoje novorođenče, jer smatraju da je to izraz autoritativnosti i oni ne žele da daruju takvu moć djetetu. Majke svuda sa sobom vode djecu ali im ne povlađuju kad su uznemirena.

7. Vijetnam

Roditelji u Vijetnamu navikavaju djecu da koriste nošu tako što uče djecu da koriste zviždaljku kada osjete neku fiziološku potrebu. Njihova djeca, kada napune devet mjeseci već steknu naviku korišćenja noše, što znači godinu dana ranije od zapadnjačke djece. Vijetnamci tako dosta uštede na pelenama.

8. Mauritanija

Roditelji u Mauritaniji vjeruju da ljudska pljuvačka može da upija riječi, pa tako oni pljuju na svoju djecu sa riječima blagosiljanja. Zatim tu pljuvačku razmazuju po djetetovom licu kako bi udvostručili sreću.

9. Nigerija

U Nigeriji, novorođenče se vodi u porodično nasleđenu kuću. Jedan od bližih članova porodice uzima određeni začin koji malo sažvaće a zatim ga stavlja u bebina usta. Na taj način, Nigerijci vjeruju, da će dijete ostati jako i zdravo.

10. Centralna Amerika

U centralnom dijelu Amerike, žene pripadnice plemena Maja, kupaju svoju bebu u ledeno hladnoj vodi kako bi im dijete bilo zdravo.

(b92.net)

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close