U PETAK ĆE BITI POZNATO: Da li Kotorani idu na nove izbore? - Volim Podgoricu

U PETAK ĆE BITI POZNATO: Da li Kotorani idu na nove izbore?

Predsjednik SNP Kotor i predsjedavajući Skupštine opštine Kotor Branko Baćo Ivanović sazvao je 2. sjednicu Skupštine opštine Kotor za petak, 30. decembra u 9 časova. Ukoliko na toj sjednici ostali dio opozicije s njima ne izglasa Odluku o privremenom finansiranju opštine Vlada Crne Gore stiče pravo da, zbog nefunkcionisanja lokalne samouprave uvede privremene mjere, raspusti Skupštinu opštine Kotor i dovede do raspisivanja novih izbora.

„Na dnevni red ove sjednice uvrstio sam samo jednu tačku i to – Odluku o privremenom finansiranju opštine Kotor za period januar-mart 2017. godine, koju je predložio Klub odbornika SNP-a. Zakonom o finansiranju lokalne samouprave članom 44 propisano je da se Budžet opštine mora donijeti do 31.decembra, a ukoliko se budžet ne donese u tom roku onda se mora donijeti Odluka o privremenom finansiranju. Kako ne postoje uslovi da se do 31.decembra donese Budžet za 2017. godinu, Klub odbornika SNP-a je pripremio i u skupštinsku proceduru juče predao Odluku o privremenom finansiranju“, navodi se u saopštenju Ivanovića.

Donošenjem Odluke o privremenom finansiranju, kako objašnjava, omogućava se nesmetano funkcionisanje lokalne samouprave i pružanje usluga građanima Kotora do donošenja Budžeta.

„Za slučaj da Odluka o privremenom finansiranju ne bude donijeta, Vlada Crne Gore stiče pravo da, zbog nefunkcionisanja lokalne samouprave uvede privremene mjere, raspusti Skupštinu opštine Kotor i dovede do raspisivanja novih izbora. SNP očekuje da će 14 odbornika iz redova DF-a, Demokrata, SDP i GP URA svojim glasovima podržati SNP-ov predlog Odluke o privremenom finansiranju, jer je to jedini model kojim se onemogućava raspuštanje Skupštine opštine Kotor od strane Vlade Crne Gore i raspisivanje novih izbora, a obezbjeđuje redovno pružanje usluga građanima“, navodi se u saopštenju.

SNP, kako se dodaje, smatra da je dužnost partija koje rade na dogovoru za formiranje nove vlasti da podrškom ovoj odluci pokažu svoju odgovornost prema građanima Kotora i onemoguće, kako kažu, očigledno planiran scenario da život u Kotoru stane 1.januara, jer bez ove odluke, kako dodaje, ne bi postojao zakonski osnov za finansiranje rada javnih službi i pružanje usluga građanima.

„Prisustvo i glasanje o Odluci o privremenom finansiranju opštine Kotor na sjednici u petak biće najozbiljniji test nivoa odgovornosti nove skupštinske većine prema građanima Kotora. Svjestan odgovornosti kao predsjedavajući Skupštine opštine, ali i kao predsjednik SNP Kotor, juče sam sazvao i održao u prostorijama SNP sastanak sa predstavnicima Demokrata, DF, SDP i GP URA prije održavanja Kolegijuma predsjednika Skupštine opštine, na kojem sam ih upoznao sa namjerom i razlozima za predlaganje Odluke o privremenom finansiranju i mogućim posledicama njenog nedonošenja“, zaključuje Ivanović.

2 komentara

  1. magnificent post, very informative. I wonder why the other specialists of this sector do not notice this. You should continue your writing. I’m sure, you’ve a great readers’ base already!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com