Mladi poljoprivrednik iz Bijelog Polja: Ostajem na selu i nakon fakulteta - Volim Podgoricu

Mladi poljoprivrednik iz Bijelog Polja: Ostajem na selu i nakon fakulteta

Mladi Edis Vreva iz sela Pašića Polje kod Bijelog Polja odlučio je da se posveti poljoprivredi.

Student je četvrte godine Biotehničkog fakulteta i kaže, kada diplomira ostaje na svom imanju da unaprijedi proizvodnju, jer na selu je čak i ljepše živjeti nego u gradu.

U vremenu kada se često priča da je nezaposlenost najveća teškoća sa kojom se suočavaju mladi, Edis je svoju egzistenciju pronašao u poljoprivredi.

Vreva je ovoga proljeća obradio skoro deset hektara imanja. Kupus je zasađen na hektar i po, tu su i žitarice, pšenica, kukuruz, tritikale kao i tri stotine stabala voća. Uz to, mladi domaćin tovi i junad.

“U tradiciji porodice je poljoprivreda ali se to sada znatno naprednije obrađuje”, kaže Vreva za RCG i napominje da dobro dođu savjeti stručnjaka savjetodavne službe resornog ministarstva kao i profesora na fakultetu.

Pašića Polje je udaljeno samo petnaest kilometara od grada. Za mladog čovjeka to nije prepreka.

“Što se mene tiče smatram da imamo bolje uslove za život nego u gradu. Kvalitetno je snabdijevanje strujom, imamo vodu, tu je internet, a što je veoma važno sve se radi uz pomoć mehanizacije, pa imamo vremena i za šetnju i za druženje”, priča Vreva.

On će uskoro i diplomirati na Biotehničkom fakultetu. Znanje stečeno na toj visokoškolskoj ustanovi iskoristiće za unapređivanje svoga gazdinstva.

“Stečeno znanje iskoristiću za proširivanje proizvodnje i poboljšanje kvaliteta proizvoda. A što se tiče ostanka na selu, drugo zaposlenje neću tražiti”, rekao je Vreva.

Priča o mladom Edisu Vrevi mogla bi poslužiti kao primjer drugima. Često, ono što tražimo po “bijelom svijetu” pronalazimo kod kuće.

 (Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com